Jaarthema 2022-2023

Vele talen, in alles de liefde

Pinksteren 2022 verscheen een nieuwe remonstrantse publicatie met de titel ‘Vele talen, in alles de liefde’. De titel van dit boek is ook het jaarthema van de landelijke remonstranten in het seizoen 2022- 2023. Waar doorgaans, Haagse remonstranten, de eigen thema’s kiezen, sluiten we dit jaar wel aan bij hert landelijk thema.

De verschijning van dat boek met Pinksteren was niet willekeurig. Pinksteren is immers bij uitstek het feest van de communicatie, van de talen, van het elkaar begrijpen. Maar dan gaat het meestal over talen die we kunnen spreken en schrijven. Het boek gaat nu juist over talen die nauwelijks in woorden te vatten zijn. Over dingen die verwondering en nieuwsgierigheid kunnen opwekken, zoals kunst, stilte, dierentaal, film, taal van planten, gebarentaal, Bijbeltaal en de sterrenhemel.

Het zijn fenomenen die zich aan ons presenteren en ons uitnodigen om ons te openen ‘voor wat er misschien is’. ‘Vele talen, in alles de liefde’ zoekt naar het heilige daarin. Het wil zien wat niet te zien is, horen wat alleen van binnen hoorbaar is, voelen wat niet aanraakbaar is, opsnuiven wat geen geur heeft. Zo is de betekenisvolle wisselwerking tussen mensen vaak niet in woorden te vangen. Zoals naar voren komt in een gedicht van Judith Herzberg:

Mijn vader had een lang uur zitten zwijgen bij mijn bed.
Toen hij zijn hoed had opgezet
zei ik, nou, dit gesprek
is makkelijk te resumeren.
Nee, zei hij, nee toch niet,
je moet het maar eens proberen.’

In de programmering van onze diensten, het filmcafé, muziek- en poëziecursus, (filosofische) lezingen, museumbezoek en andere activiteiten gaat het eveneens om die dimensie, die ons bestaan een meerwaarde, betekenis geeft. Net als in het boek gaan we in ons Uytenbogaertprogramma op zoek naar die ‘taal achter de taal’. Een zoektocht die in de woelige wereld van vandaag, de kans biedt op adem te komen en de ‘gelovige batterijen’ op te laden.
Ik wens allen een inspirerend nieuw seizoen toe!

Namens de Uytenbogaertcommissie,
Antje van der Hoek