8 april 2020

Wat te doen in de Paasweek?

Geschreven door Reinhold Philipp

 

In de theologie van de kwetsbaarheid van onze hoogleraar Christa Anbeek, neem de contrast- of ontregelende ervaring een belangrijke plaats in. Dat kan een kleine zijn, maar ook een ingrijpende, zoals het verlies van een partner, kind of ander geliefd persoon.

Vanaf half maart leven we eigenlijk in één grote contrastervaring: er geldt een forse ophokplicht, met buiten het een verplichte afstand van 1,5 meter. We hebben het al over de 1,5 meter economie.

Het meest ontregelende ervaren wij – naast het wegvallen van theater-, bioscoop- en horecabezoek – het wegvallen van de kerkdiensten: was zondag altijd de fijnste dag van de week, dat is nu omgeslagen in het tegendeel. Daarbinnen komt het in de Goede Week het hardst binnen. Gewoonlijk zitten wij van Palmzondag t/m 1e Paasdag in de kerk: vier keer in onze eigen kerk, vier keer in een PKN of RK kerk in Rijswijk.

De aanloop naar de Stille Week begon wat mij betreft ook met een forse ontregelende ervaring. Op 3 april beluisterden we een door het Concertgebouw gestreamde versie van de Matthäuspassion. (Uit 2012, o.l.v. Ivan Fischer). Prachtige uitvoering, maar: opeens begon de tenor, die de evangelist zong, een aria te zingen en wilde hij bij zijn Jezus waken. (Tenoraria met koor: Ich will bei meinem Jesum wachen). Echter, het werd nog gekker. Nadat de bas, die de Christuspartij voor zijn rekening nam, de woorden Eli, Eli, lama, lama asabthani had laten klinken, zong diezelfde bas dat hij zelf Jezus wilde begraven. (Basaria: Mache dich, mein Herze, rein, ich will Jesum selbst begraben). Nu weet ik wel dat een Passion geen opera is, maar het klonk me toch vreemd in de oren. Zoiets heb ik in de 58 jaar dat ik minstens één Matthäus per jaar hoor, nog nooit meegemaakt.

De Stille Week zelf ziet er ook heel anders uit … Op Palmzondag en 1e Paasdag is er gelukkig voorzien in een landelijke dienst en op 1e Paasdag is er ook een dienst vanuit onze eigen kerk. Gelukkig zendt de gemeente Eindhoven ook tijdens het Paastriduüm diensten uit. Vanuit de Geertekerk is er een dienst op Goede Vrijdag te horen (19.30 uur). Hoe mooi deze diensten ook zijn, een onlinedienst kan toch de échte dienst niet vervangen: geen koffie na de dienst, geen gesprekken, geen nabijheid. Ik kwam deze week dan ook zeker 3 mensen tegen, die nog geen onlinedienst hebben gevolgd, omdat ze daar geen behoefte aan hebben.

Ik wens u een mooi Pasen toe!

Madzy van der Kooij

 

De diensten vanuit Eindhoven worden op dit YouTube kanaal uitgezonden. https://www.youtube.com/channel/UCzKmn08RzgZQxlNavRrPw4g

 

Gerelateerd