6 januari 2018

Museumexcursie

Geschreven door gastauteur

“Als je naar het Rijksmuseum gaat, dan ga ik mee!” Een extra excursie, leuk. 2 januari gingen wij naar het Rijks.
In de centrale hal van het museum waren schildersezels opgesteld. Kinderen waren er bezig een zelfportret te maken.

Onze focus was het werk van Matthijs Maris, maar ieder was vrij een andere optie uit de enorme diversiteit, die het museum biedt, te kiezen.

Matthijs Maris (1839-1827) was de middelste van de drie kunstbroers. Hij werkte grotendeels in Parijs en Londen en leidde een excentriek leven. Zijn eigenzinnige schilderijen vormden een inspiratiebron voor jonge kunstenaars, o.a. voor Vincent van Gogh. De Burrell Collection in Glasgow leende een belangrijke selectie uit, waardoor voor het eerst een compleet beeld van zijn werk getoond kon worden.
Het werk van Matthijs bestaat uit tekeningen, grafiek en schilderijen. Een aantal afbeeldingen had een min of meer mystiek karakter. Opvallend was, dat de meest donkere beelden toch goed fotografeerbaar bleken te zijn. Meestal ben ik niet gecharmeerd van veel tekst bij exposities. Hier was het echter nuttig. Elk kunstwerk bleek een eigen verhaal te hebben, heel beknopt naast elk werk weergegeven.

Na ruim 1 1/2 uur aandachtig kijken, verzamelden wij ons in Het Café voor de lunch. Een excursie naar een tentoonstelling lijkt elke keer weer zoiets als een ‘groot huisbezoek’ te zijn. Onderlinge ontmoeting en aandacht voor elkaar, blijkt telkens even gewichtig als het kijken naar de kunst.

Jacques Zwaan

Doopgang, olieverf op doek, Matthijs Maris

De eerste communie, sepia, pen en zwarte inkt, Matthijs Maris 

Gerelateerd