24 december 2016

Het licht in jezelf

Geschreven door Carla Trappenburg

December, een maand om samen te zijn. Met je geliefde, de dierbaren in gezin en familie. Overal wordt hier naar verwezen; de reclames en kookboeken laten gezellige en warme avonden zien.

Maar dit wordt niet door iedereen zo gevoeld. De feestdagen herinneren soms ook schrijnend aan het verlies. Ouders die er niet meer zijn, het gezin of de relatie die door scheiding uit elkaar is gevallen. Je kunt je in deze maand ook juist heel alleen voelen, teruggeworpen op jezelf.

Dan kan het helpen je te bezinnen op de diepere betekenis van het kerstfeest. De geboorte van Jezus kun je zien als symbool voor het (her)vinden van licht en liefde in jezelf.  De ster van Bethlehem kun je ervaren als het verlangen, dat je leidt naar die innerlijke bron. Een verlangen om thuis te komen, bij jezelf. Rusten in je eigen veilige en liefdevolle bedding. In je hart ervaar je dan vrede, en verbinding met jezelf, anderen en het Andere.

Pijn is de achterkant van de liefde
Boosheid of – angst voor de – pijn weerhoudt je om liefde te ervaren. Je hart zet zich schrap, wil liever het gemis niet voelen. Maar daarmee houd je ook de liefde buiten. Die liefde en pijn gaan immers samen op: de pijn van het gemis zegt alles over de liefde die je hebt gevoeld.

De liefde is echter niet verdwenen met het verlies van de ander. Het is jouw innerlijke bron van liefde die ging stromen, je hart dat zich opende – in aanwezigheid van de ander. Liefde en licht, dat ben jij.

Gerelateerd