28 juni 2017

Voor alles is een tijd

Geschreven door gastauteur
Actueel Edward Munch, Treinrook, 1900 Voor alles is een tijd

Het is al weer het einde van het seizoen, het begin van de zogeheten ‘zomerstilte’. Het doet me denken aan de sfeer in het gedicht ‘ Zomeravond’ van Ida Gerhardt: Langzaam over het land/ in de avond de trompet/ van de andere boerderij. Het praten op de bank/sterft uit, de witte roos/ laat stille bladeren vallen. Het kind, te bed gebracht, slaapt niet, achter het hart/ der luiken luistert het. Prachtig zulke momenten van zomerse rust! Tegelijkertijd roept het ook een verzuchting bij mij op: alweer een half jaar voorbij, het jaar was toch net begonnen? 

Het Bijbelboekje Prediker lijkt wel uit zo’n verzuchting te zijn geboren. De schrijver ervan liep vast al een poosje mee, al werd men in Bijbelse tijden nog niet zo oud. Toch moet hij oud genoeg zijn geworden om te beseffen dat er veel is in ons leven dat zich steeds opnieuw herhaalt: de zon komt en de zon gaat weer onder, winter, lente, zomer en herfst herhalen zich telkens opnieuw, generaties komen en gaan. Het is een voortdurende cirkelgang.

Van dergelijke mijmeringen kun je gemakkelijk melancholiek worden. Het leven kent veel herhaling en is inderdaad vluchtig. Maar daarmee is niet alles gezegd. Want Prediker pleit er tegelijkertijd voor je vreugde te zoeken in de kansen die zich aandienen. Om te genieten van het goede in je leven. Er is immers voor alles een tijd: om te ‘baren en te sterven’, om te ‘huilen’, maar ook om te ‘lachen’, te ‘rouwen’ én om te ‘dansen’.

En zo kun je je afvragen: welke kansen liggen er nú voor mij in het verschiet, tijdens die ‘zomerstilte’? Waar verlang ik naar? De Vlaamse dichteres Jo Govaerts schreef een gedichtje over het verlangen ‘vandaag een frisse zomerjurk te dragen’. Maar misschien heb je je zinnen wel op iets heel anders gezet? Misschien vind je het tijd om nu eens die roman te gaan lezen, die al geruime tijd op je nachtkastje ligt? Of dat het goed moment is eens een bezoek te brengen aan een goede vriendin? Wellicht is het tijd om nu eindelijk eens die tentoonstelling te bekijken, voordat hij afloopt? Of om die reis te maken die al zo lang op je prioriteitenlijstje staat. Of juist om gewoon rustig door te gaan met je dagelijkse dingen, zoals je dat gewend bent?

Zoek je vreugde in de kansen die zich aandienen, zegt Prediker, en ontvang die kansen als een geschenk, als een geschenk van God. Kortom: geniet van de zomer! Ik wens het ons allemaal van harte toe!

 Antje van der Hoek

Gerelateerd