11 oktober 2019

De R zit in de maand

Geschreven door gastauteur

De “r” zit in de maand. Nee, ik heb het niet over de “r” in de maanden september en oktober, die de ouderen onder ons verplichtte tot het slikken van levertraan, of later, Sanostol (een drankje dat lekkerder was en naar sinaasappel smaakte). Ik heb het ook niet over de “r” van rust en regelmaat: Ik heb het over de “r” van Remonstrant, die nogal aan de maand september gebonden was. De Remonstranten bestaan 400 jaar en dat zullen we weten ook! Festiviteiten alom. Begonnen al in 2018, eindigend in september.

Mijn agenda liet landelijk het volgende zien:

7 september twee proponentsexamens – die hebben op zich niets met het jubileum te maken, maar de planning is iets minder gelukkig. Twee goede proponenten erbij: ds Elly van Kuijk en ds Claartje Kruijff.

8 september: vertelvoorstelling “Zit er nog rek in?” van Marijke Broekhuijsen in Rotterdam – helaas matig bezocht.

14 september: slotfeest in De Rode Hoed, de voormalige Remonstrantse schuilkerk in Amsterdam, met als thema: In alles de liefde. U ziet het goed, dat is ook het jaarthema van onze gemeente. Lezingen van Rik Torfs uit Leuven en Christa Anbeek. Het cabaret van Laura van Dolron hebben we helaas moeten missen.

28 september: een symposium in het Rijksmuseum in Amsterdam over o.a. Uytenbogaert, met een geweldige lezing van Sigrid Kaag en de presentatie van het boek “Tolerantie in turbulente tijden”.

30 September: toen zochten we het over de grens, want toen was er een symposium en Antwerpen, waar het 400 jaar geleden allemaal begon. Het symposium vond plaats in de Nottebohmzaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Op zich is dat bijzonder, want die zaal is niet vaak toegankelijk voor publiek.

Kortom: als je remonstrant bent, hoef je je in ieder geval niet te vervelen – de lokale activiteiten laat ik maar even achterwege, daarmee zal ik u niet lastig vallen.

Madzy van der Kooij

Gerelateerd