21 oktober 2024

Over velen verdelen

Geschreven door Antje van der Hoek

In november verandert de stemming om ons heen. Bomen hebben nagenoeg al hun blaadjes verloren en de dagen zijn merkbaar korter. In deze herfstsfeer zijn we wellicht meer dan anders ontvankelijk voor een besef van vergankelijkheid. Van oudsher herdenkt de rooms-katholieke kerk dan ook rond deze tijd diegenen die in het afgelopen jaar zijn overleden (Allerzielen). Sinds enige tijd hebben sommige protestantse gemeenten hun ‘herdenkingszondag’, traditioneel op de zondag voor advent, eveneens naar begin november verplaatst.

Allerzielendag

Oecumenische overwegingen, maar ook een bredere herontdekking van het belang van collectieve rouwrituelen, waren een paar jaar geleden ook voor onze liturgiecommissie reden om deze datum naar voren te verschuiven. Ik denk in dit verband aan de al jarenlang succesvolle televisieuitzending ‘Ode aan de Doden’: een soort Allerzielen nieuwe stijl. Maar ook aan een pleidooi in een van de kwaliteitskanten van een middelbare schoolleraar dat ik eens las voor een ‘Allerzielendag’. Want, zo meende deze docent, de dood heeft beelden en verhalen nodig. En, hoewel een school bij uitstek een plaats is voor beloften, dromen en ambities van jonge mensen, zijn er ook dáár verhalen over die jongen die met z’n scooter over de kop sloeg of dat meisje dat ernstig ziek werd of het leven niet langer aankon.

Dakloze herinneringen

Die leraar sloeg de spijker op z’n kop. Het is belangrijk samen namen te noemen, teksten te lezen, muziek te maken. Anders raken ze ‘dakloos’, onze herinneringen. Worden het herinneringen zónder huis. Zónder moment om ze levend te houden. Hoe persoonlijk onze rouwgevoelens ook mogen zijn, we hebben de herkenning en troost van anderen nodig. Dat laatste is fraai uitgedrukt in onderstaand gedicht van Babs Gons, dichteres des Vaderlands. Ze schreef het naar aanleiding van de herdenking van de ramp met de MH-17, een nationaal trauma nu tien jaar geleden. ‘Over velen verdelen’ is de titel. Het laat zien hoe mensen elkaar kunnen bijstaan, luisteren en meeleven, met kleine, geduldige gebaren.

Delen van rouw en verdriet

In essentie gaat het ook ons daarom, wanneer we op 3 november namen noemen, kaarsjes opsteken, samen zingen en lezen uit die tijdloze bron die de Bijbel is. Door onze ervaringen van rouw en verdriet te delen verdelen we het leed over velen. En door ons samen-zijn op te dragen aan de Eeuwige mogen we ons, ook in onze verlorenheid, gekend en geliefd weten.

Over velen verdelen – Babs Gons

ik hou van mensen

die weten hoe je het verdriet

van een ander even optilt

die van hun bekommernis quiches bakken

die ze zonder iets te zeggen achterlaten

op keukentafels

omdat ze weten dat het verdriet vergeet te eten.

die langs de weg het hoofd bogen

voor de doden

en de geliefden die zij achterlaten

die weten dat je leed kan optellen

en over velen verdelen

ik hou van mensen die na jaren nog luisteren

die begrijpen dat er voor sommigen voor altijd

een sluier over de dag ligt

die andermans doden levend houden in speeches

gedichten, odes, brieven en liedjes

die de namen blijven herhalen

en weten dat de nacht het zwaarst is

en hun telefoon aanlaten

ik hou van mensen

die bankjes plaatsen

voor de mensen die op het punt staan door te buigen

onder het gewicht van gemis

die weten hoe je een hand vasthoudt

een hoofd omhoog (…)

Gerelateerd