Muziek cursus (4)

Muziek cursus (4)
Datum 12 januari 2019
Tijd 10:30 - 12:30 uur
Entree
€ 5.-

Vooruitgang in de muziek,  Vroeger en nu

Muziekcursus o.l.v. Hans Jacobi

Voor de moderne tijd beleefde men de muziek anders dan nu. Het bestaan, zo dacht men, had een bepaalde harmonische orde. Die orde manifesteerde zich in zowel het universum (macrokosmos) als in de mens (microkosmos) als in de muziek. De moderne tijd heeft dit antieke wereldbeeld naar de prullenbak verwezen. De Harmonie der Sferen klinkt niet meer, de muziek is haar kosmische pretenties kwijt geraakt. De aarde en de zon zijn feitelijk niet meer dan stofjes in een snel uitdijend heelal. Is dit een vooruitgang? Hebben we iets wezenlijks verloren? Over deze vragen gaat het dit seizoen.

Zes bijeenkomsten met muzikale bijdragen van Hans Jacobi en op 9 februari ook van Jan-Willem van Ree en Frederiek van Heijst-Muller

Gustav Holst (The Planets, The Hymn of Jesus)

De componist Gustav Holst. Niemand kent hem ècht, hoewel iedereen zijn orkestsuite The Planets kent. Hij besteedde liever tijd aan het werken met amateurs en kinderen dan aan het componeren. Zijn oeuvre lijkt als los zand aan elkaar te hangen. Ondanks (of juist dankzij) die laconieke houding waren zijn ethische en spirituele principes hoogstaand. Was hij een componist zonder ontwikkeling, zonder vooruitgang?


Hans Jacobi
studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium. Zijn docenten waren o.a. Jan Jongepier en Bert Matter.
Hij studeerde tevens muziekwetenschap in Utrecht. Sinds 1994 is hij organist van de Remonstrantse Gemeente in Den Haag.

Zaterdagochtenden, van 10.30-12.30 uur

Deelname voor leden/vrienden: vrijwillige bijdrage, overige belangstellenden € 5, – per keer

Agenda