Kerkdienst o.l.v. ds. Reinhold Philipp met aandacht voor leven en werk van Max Reger

Kerkdienst o.l.v. ds. Reinhold Philipp met aandacht voor leven en werk van Max Reger
Datum 22 oktober 2023
Tijd 10:30 uur

Voorganger: ds. Reinhold Philipp

Organist: Hans Jacobi

Max Reger werd in 1873 geboren in Brand (Beieren) als het eerste kind van Josef Reger, een leerkracht en amateurmusicus. Al vanaf zijn vijfde liet zijn vader hem kennismaken met orgel, piano en harmonieleer, en zijn moeder gaf hem zijn eerste pianolessen. Op twaalfjarige leeftijd werd hij in 1885 organist van de zondagsdiensten van de Stadtpfarrkirche St. Michael in Bayreuth. Zijn oom nam de 15-jarige Max mee naar de Bayreuther Festspiele, waar hij Wagners ‘Die Meistersinger von Nürnberg’ en ‘Parsifal’ hoorde en ervoer. Dit maakte zo’n grote indruk op hem dat hij besloot zijn verdere leven aan de muziek te wijden.

Het huwelijk met de protestantse Elsa zorgde voor Regers excommunicatie uit de Rooms-Katholieke Kerk, maar Reger bleef zich thuis voelen bij beide stromingen.

Hij overleed op 43-jarige leeftijd aan een hartaanval in zijn hotelkamer. Toen men hem vond had hij al de proefdrukken van zijn ‘Acht geistliche Gesänge’, inclusief ‘Der Mensch lebt und bestehet nur eine kleine Zeit’ (De mens leeft en bestaat slechts een korte tijd).

Reger componeerde niet om te vermaken; hij wilde overweldigen, onderdompelen, de adem benemen; niet vanuit het ego, maar vanuit de verbinding met God.

Hans Jacobi speelt tijdens de dienst van Max Reger de Canzone nr.3 uit: Monologe opus 63. Frederiek Muller zingt enkele liederen uit de 12 Geistliche Lieder opus 137.

Op zaterdag 21 oktober zal Hans Jacobi ook in de muziekcursus aandacht aan Max Reger besteden.

De kerkdienst is live, of terug te kijken via Kerk TV.

Liturgie

Agenda