Goede Vrijdag: het verbond verbroken

Goede Vrijdag: het verbond verbroken
Datum 25 maart 2016
Tijd 19:30 uur

Muzikale dienst met Hans Jacobi (orgel) en Tal Shasha (sopraan)

Zij zouden met Hem waken, / maar wakker bleef er géén, / zij kwamen naar Getsemane, / maar lieten Hem alleen. (Lb. 570:2)

Trouw en verraad, hosanna en ‘kruisig hem’ liggen dicht bij elkaar in de week voor Pasen. Een week voor zijn dood juichten de inwoners van Jeruzalem volgens de evangeliën Jezus nog toe als ware hij een koning. Maar spoedig veranderde hun ‘hosanna’ in ‘kruisig hem.’

Hoe kon trouw en support zo snel omslaan in haat en afkeer? Wie zich eerst verbond met hem, liet hem nu in de steek. Hoe kun je trouw blijven als het gevaarlijk wordt? Hoe kun je trouw blijven aan God, aan dat waar je voor staat?

Het zijn deze vragen die ons kwellen op de dag dat Jezus sterft. Het lijdensverhaal is door J.S. Bach magnifiek verwerkt in zijn Mattheuspassion. Oorspronkelijk geschreven voor Goede Vrijdag is er geen beter moment in het jaar om naar delen van deze muziek te luisteren.

Tal Shasha heeft in juni 2015 haar gymnasiumopleiding cum laude afgerond. Zij studeert nu aan het University College Utrecht. Shasha zingt vanaf haar 8e bij Vocaal Talent Nederland, eerst bij het Nationaal Kinderkoor en nu bij het Nationaal Gemengd Jeugdkoor. Zij heeft zangles van Sasja Hunnego.

Hans Jacobi studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium. Zijn docenten waren o.a. Jan Jongepier en Bert Matter. Sinds 1994 is hij organist van de Remonstrantse Gemeente in Den Haag.

De Mattheuspassion is op 19 maart in de cursus Muziek van de verbinding besproken.

Voorganger: ds Marina Slootmans

Liturgie

Agenda