De Kwetsbare Mens

De Kwetsbare Mens
Datum 8 oktober 2016
Tijd 16:00 uur
Entree
€ 10.00

Mens en Dementie: een theatervoorstelling

met Thomas Borggrefe

Thomas Borggrefe is acteur/theatermaker en werkt als geestelijk verzorger in een verpleeghuis. Met zijn voorstellingen treedt hij op in Nederland, België, Oostenrijk en Duitsland.

Het theaterstuk Bovenkamer belicht de belevingswereld van een man met dementie. De voorstelling laat niet alleen de binnenwereld van de man zien, maar ook de betekenis van muziek in het proces van dementie. De hoofdpersoon In Bovenkamer is heer Meyer, ooit dirigent en in zijn beleving nog steeds dirigent, ook nu hij alzheimer heeft.

Borggrefe: ‘De hersenen raken beschadigd, maar de mens Meyer blijft. Geest, gevoel, ziel blijven in tact. Zijn woorden en gevoelswereld hebben nog altijd met muziek te maken. De muziek houdt alles bij elkaar.’ Zijn keuze voor een dirigent is doelbewust. ‘Muziek speelt bij veel mensen met dementie een belangrijke rol in hun belevings- en herinneringswereld. Vaak komen bijvoorbeeld kinderliedjes weer boven. Muziek biedt herkenning, troost, raakt en beweegt hen. Als dirigent had Meyer een heel orkest onder controle. Die controle wil hij ook nu behouden. Hij blijft wie hij was. Maar de gevoelsregie neemt het over van de intellectuele regie. Je kunt hiervan toeschouwer blijven en buiten blijven staan, of proberen je te verbinden en door anders te communiceren, meer gevoelsmatig bijvoorbeeld, die andere wereld binnen te komen.’

Na afloop van de voorstelling gaat de acteur in gesprek met het publiek. Borggrefe beantwoordt vragen en stelt vragen. ‘De een wil weten wanneer iemand beter af is in een zorgcentrum, een ander in hoeverre je in iemands realiteit moet meegaan’.

Informatie wordt afgewisseld met humoristisch en ontroerende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Dit interactieve deel is een bijzondere verdieping van de voorstelling.

Deze theatervoorstelling is met name geschikt voor familieleden en mantelzorgers van mensen met dementie, vrijwilligers, cliëntenraden, medewerkers en studenten.

 

 

Agenda