22 november 2021

Doe ook mee met deze zoomkring ‘Remonstrantse Miniaturen’

Geschreven door Redactie
Remonstranten Afbeelding: Marjorie Specht Doe ook mee met deze zoomkring ‘Remonstrantse Miniaturen’

Winter en corona, de ideale omstandigheden voor deelname aan deze digitale zoomkring vanuit je luie stoel. Doe ook mee aan deze drie bijeenkomsten over personen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de remonstrantse geschiedenis.
Kosten: 5,- per bijeenkomst. Maximaal 20 personen per sessie. Opgave via: www.remonstranten.org/webshop. Je krijgt dan de zoomlink t.z.t. thuisgestuurd.

Johannes Wtenbogaert

Maandag 24 januari van 19.30 – 21.00 uur

Stichter en grote organisator van de Remonstranten. Goede vriend van Arminius, hofpredikant van Maurits, en nauw verbonden met Oldenbarneveld stond hij bijna zestig jaar in het centrum van de religieuze en politieke verwikkelingen in de jonge Republiek. Utrechtse predikant Marthe De Vries vertelt u uitgebreid over hem. Geef je nu op!

Peter de Génestet

Donderdag 24 februari van 19.30 – 21.00 uur

Eenendertig jaar is hij maar geworden, dichter-dominee Peter de Génestet (1829 -1861). Door zijn familie en collega’s werd hij omschreven als een beminnelijk, getalenteerd en toegewijd mens. Hij schreef gedichten die tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw deel waren van onze literaire canon. Daarna is hij in de vergetelheid geraakt. Dat is spijtig, want zijn gedichten weerspiegelen de tijdgeest zonder saai of belerend te worden. Hij stond 7 jaar als predikant in Delft, hield passievolle preken – die alle nog bewaard zijn gebleven- , was bevriend met de latere professor C.P. Tiele en maakte de theologische strijd mee binnen de Remonstranten en de Vrijzinnigheid. Een bijzonder man, levend in een bijzondere tijd. Susanne van der Sluijs, predikant in Doesburg, vertelt u alles over hem. Geef je nu op!

Desiderius Erasmus

Dinsdag 29 maart van 19.30 – 21.00 uur

Wat maakt Erasmus tot geestelijk vader van de Remonstranten? Waarom is het nog altijd een plezier om Erasmus te lezen? Waarin bestaat de actualiteit van zijn denken? Vragen die ter sprake komen in een miniatuur met Koen Holtzapffel, remonstrants predikant in Erasmusstad bij uitstek, Rotterdam. Geef je nu op!

 

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd