10 februari 2022

Beraadsdag ‘Verrassend verbonden’ op 12 maart

Geschreven door Redactie
Remonstranten Foto: Daria Shevtsova via Pexels Beraadsdag ‘Verrassend verbonden’ op 12 maart

Wij weigeren te geloven dat we in de samenleving meer en vaker tegenover elkaar staan. Wij vinden juist dat we verrassend vaak verbonden zijn met anderen. Dat willen we de komende beraadsdag zichtbaar maken aan de hand van het thema ‘Verrassend verbonden’. De bijeenkomst wordt gehouden op 12 maart van 10.30  – 13.30 uur via een livestream. Kosten; €5,-   Opgave via onze webshop.

In een aantal keynotes, gesprekken en columns leren we hoe vooraanstaande wetenschappers, theologen, kunstenaars en filmmakers hier tegenaan kijken. Vervolgens delen we onze gedachten met elkaar door daarover in gesprek te gaan. Dat doen we online, met een uitdagend en afwisselend programma.


Programma

10.30 uur
Opening, door predikant Jan Berkvens

 

 

10.35 uur
Inleiding door Sjoerd Beugelsdijk, hoogleraar Economie en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Groningen.
Hij is auteur van het recent verschenen boek ‘De Verdeelde Nederlanden. Hoe een perfecte storm een klein land dreigt te splijten (en wat we daaraan kunnen doen)’

 

10.50 uur
Inleiding door Tabitha van Krimpen, Jonge Theoloog des Vaderlands

 

 

11.05 uur
Napraten in break out rooms          

11.20 uur
Fotograaf en kunstenaar Hans Withoos
Jan Berkvens spreekt met Hans Withoos over verbinding tussen verschillende generaties van schilders in zijn familie.
Tot 8 mei is in museum Flehite in Amersfoort de tentoonstelling ‘Ander Licht op Withoos – Drie generaties Withoos’ te zien. In het museum  hangen negentig werken van drie generaties Withoos; van vader Mathias, zijn kinderen én van hedendaags fotograaf en nazaat Hans Withoos.

 

11.40 uur
Documentairemaakster Mirjam Marks
Mirjam Marks maakte een documentaire over polarisatie in de Rotterdamse wijk Heijplaat. Ze dacht verdeeldheid te vinden, maar trof vooral veel verbinding aan.

 

12.00 uur
Lunch klaarmaken met de Rolling Chef.

12.30 uur
Lunch gebruiken, napraten in break out rooms als tafelgesprek

13.00 uur
Workshop Gelijkenissen
Verrassende verbindingen? Dan moet je ook bij parabels wezen. Verrassende verbindingen tussen bekend en onbekend, aarde en hemel, godsdienst en cultuur. Predikant Koen Holtzapffel, redacteur van het remonstrantse parabelboek ‘Geef mij die dwaze meisjes maar’, geeft uitleg aan de hand van een paar voorbeelden. Predikant Joep de Valk vertelt vervolgens over zijn geliefde parabel van de wijnstok en de ranken (over verbinding gesproken!). Verrassende verbindingen zijn er ook in het komende jaarthema. Als redacteur van de komende remonstrantse uitgave ‘Al sprak ik alle talen”, vertelt Joep over het verbindende samenwerken van twaalf collega’s en over de verbindende werking van vele verschillende talen: die van de kosmos, het bewegende beeld, de plantenwereld, de dieren, de stilte en de muziek en nog vijf meer. Met als boodschap dat liefde het verbindende element in al deze talen is.

 

 

13.20 uur
Afsluiting
Esther van der Panne, student aan het Seminarie, verzorgt de rituele afsluiting van de dag.

 

 

13.30 uur
Einde bijeenkomst   

Over Redactie

Redactie

De redactie van Remonstranten.nl bestaat uit Annemarie Gerretsen, Liesbeth Orthel en Michel Peters. Zij opereren vanuit het Landelijk Bureau in Utrecht en komen wekelijks bij elkaar om voor jou de meest actuele, inspirerende, verdiepende en/of remonstrantse blogs te publiceren. Voor tips kun je het contactformulier gebruiken.

Gerelateerd