Zomercursus

Zomercursus
Datum 3 augustus 2022
Tijd 14:00 uur

Vier essentiële woorden

Door: Dr. Johan Goud

In de periode van lockdown was er meningsverschil over wat essentieel is. Zijn bijvoorbeeld boekhandels en theaters essentieel? De materiële invulling van dat woord (als een aanduiding van wat nodig is om fysiek in goede doen te blijven) komt vermoedelijk uit Amerikaans taalgebruik overgewaaid. In Europese talen zijn andere, ideële betekenissen bewaard gebleven. Het essentiële is voor de ogen onzichtbaar, schreef Antoine de Saint-Exupéry. Een zomercursus gewijd aan vier woorden die essentieel zijn voor iedereen die nadenkt over levenskunst en geloof. Met aandacht voor filosofie, theologie en literatuur.

Woensdag 3 augustus
De vierde bijeenkomst draait rond het ideaal van vrede. Een veelomvattend begrip. We besteden aandacht aan het oude ideaal van het wereldburgerschap (Pauline Kleingeld, diverse publicaties) en aan de noodzaak van een opstandige inzet voor rechtvaardigheid (Nico Koning, De waarde van woede, 2021).

Dr. Johan Goud was tot april 2015 hoogleraar ‘religie en zingeving in literatuur en kunst’ aan de Universiteit Utrecht en remonstrants predikant in Den Haag.

Recente publicaties zijn o.a.: Onbevangen. De wijsheid van de liefde (2015), en zijn afscheidscollege over lezen als liefhebben in het door hem geredigeerde Door woorden gekust. Talen van de liefde (2016).

Deelname voor leden en vrienden: vrijwillige bijdrage, overige belangstellenden: € 5,00 per keer 

Graag aanmelden, via tel 070 3250779, of email: remondenhaag@hetnet.nl.

Agenda