Zomeravondlezing

Zomeravondlezing
Datum 20 augustus 2020
Tijd 20:00 uur

Verrassend eigentijds 

door Sieuwert Haverhoek over de ‘onbekende’ Tolstoj die zich een weg baande uit een knellend geloofssysteem.

Soms blijken schrijvers, theologen, mystici, denkers en dichters uit voorbije tijden verrassend dichtbij ons te staan. De Russische schrijver Lev Tolstoj (1828 – 1910) raakte niet alleen bekend door zijn grote romans, hij schreef ook over het in zijn ogen geperverteerde christendom. Hij interpreteerde de Bergrede radicaal (een vredesactivist avant la lettre) en correspondeerde met Mahatma Gandhi. De boeken over christendom en geloof werden verboden want ze waren bedreigend voor het regime, voor de Russisch Orthodoxe Kerk en de kerken in het algemeen. Later verschenen ze wel in het Engels en recent vertaalde Sieuwert Haverhoek een aantal werken van Tolstoj vanuit het Engels in het Nederlands, waaronder ‘Wat ik geloof’, ‘Brief aan een Hindoe’, ‘De eerste stap’, ‘De wet van de liefde en de wet van geweld’ en ‘Het Koninkrijk Gods is binnenin U!’ Inmiddels werd deze reeks onbekende Tolstojwerken aangevuld met “Wat is religie” en “Waarom mensen zich bedwelmen.” Ben jij vredesactivist, pleit je voor minder vleesconsumptie of vegetarisme? Ben je voor duurzaamheid en dierenwelzijn? Weet je je geïnspireerd door de Bergrede en andere Bijbelverhalen, maar heb je niet zoveel op met kerkelijke dogmatiek en regels? Verlang je naar het stoppen van de wapenwedloop en het geweld in de wereld? Laat je dan verrassen door de opmerkelijk eigentijdse teksten van Lev Tolstoi en zijn weg uit een knellend geloofssysteem waarin de Evangeliën wel werden gelezen maar niet geleefd.

Sieuwert Haverhoek (1945) is een Delfts ingenieur. Hij is geïnteresseerd in theologie en filosofie en heeft een aantal onbekende werken
van Tolstoj uit het Engels vertaald, waaronder ‘Wat ik geloof’. Over het gedachtegoed van Tolstoj houdt hij in het hele land interactieve voordrachten.

De lezing vindt plaats in de kerkzaal. Toegang is vrij. Opgave is verplicht (max 50 personen) via 070-325779 of via remondenhaag@hetnet.nl.

 

 

Agenda