Expositie Rik van Hazendonk

Expositie Rik van Hazendonk
Datum 15 januari 2022
Tijd 17:00 uur

THEMA: Kleurruimte

De expositie is te zien in de kerkzaal vanaf 15 januari 

De expositie met werk van Rik van Hazendonk is al een paar maal uitgesteld. Deze expositie staat nu weer op het rooster. In de hoop op een goede ontwikkeling gaan wij de tentoonstelling op 14 januari 2022 inrichten. De einddatum laten wij open. Zondag 13 februari 2022 zal er in de kerkdienst o.l.v. ds. Antje van der Hoek aandacht besteed worden aan de kunst van Rik. Zij hebben hierover al contact gehad en zich bezonnen op hun thema.

Tenzij een vernissage toch nog mogelijk zal zijn, zal er in elk geval een ‘finisage’ worden gehouden, zodat ook de belangstellenden van de zijde van Rik de door hem gemaakte kunst kunnen zien.  De titel van zijn expositie luidt: “Kleur in eenvoud”.

Er worden monochrome aquarellen getoond. De serie laat op simpele en directe wijze de magie van kleurvlakken zien. In de werken wordt een spel gespeeld met expliciete materialiteit van verf, papier of doek enerzijds en een beleving van kleur die dat stoffelijke en eenvoudige ontstijgt, anderzijds.

Het werk gaat tevens een verbinding aan met de ruimte waarin het getoond wordt. Het eenvoudige, jaren vijftig sobere, kerkgebouw met haar calvinistische setting zal het basale karakter van de getoonde aquarellen benadrukken. Deze soberheid plaatst het werk haast vanzelf in een Hollandse traditie. Denk daarbij aan de (kunst)historische lijn van Saenredam, via Mondriaan en Schoonhoven.

Voor Rik van Hazendonk (1965) is het schilderen zelf zijn inspiratiebron. De basiselementen van het schilderij: verf, kleurvlak, kwaststreek, doek of papier, zijn ook onderwerp van de werken. Hiermee staat het werk in de traditie van de zogenaamde fundamentele schilders, waaronder de Haagse Rob van Koningsbruggen met bijvoorbeeld doeken waarop kwasten met verf zijn leeg gestreken; de Tsjech Tomas Rajlich – docent geweest aan de Haagse Vrije Academie – met zijn rastervormige kleurvlakken; de Amerikaan Robert Ryman met de iconische witte doeken.

Agenda