Opening expositie Hans Ensink op Kemna

Opening expositie Hans Ensink op Kemna
Datum 18 februari
Tijd 17:00 uur

Schilderijen in de Remonstrantse kerk

Vernissage zaterdag 18 februari om 17.00 uur.

De schilderijen zijn te zien in de kerkzaal van 18 februari tot en met 26 maart 2023.

Het werk van Hans Ensink op Kemna is non-figuratief. Hij maakt meestal gebruik van een op geometrie gebaseerde vormentaal zoals lijnen, rechthoeken, vierkanten, cirkels, enz. Deze leveren een krachtig beeld op. Helder, eenvoudig en overzichtelijk. En vooral, ze zijn universeel.

Een belangrijk deel van zijn werk bestaat uit hoe met deze in principe onpersoonlijke uitgangspunten toch een persoonlijk werk te maken. Uiteindelijk gaat het erom een werk te creëren dat de toeschouwer uitdaagt en aanzet tot nieuwe gedachten en interpretaties.

In zijn beleving moet beeldende kunst ook beeldend zijn. Dat betekent dat achter de realiteit van het beeld een diepere laag kan worden vermoed. Dat de betekenis van het zichtbare beeld uit meerdere lagen bestaat. Wat hem fascineert is om op een min of meer bedachtzame wijze tot een ding te komen dat op zichzelf staat, maar waar tegelijkertijd het ondefinieerbare een rol blijft spelen.

Zijn inspiratie haalt hij uit zijn directe omgeving. Landschap en gebouwen, de onderlinge verhoudingen, de tussenruimte, de schaduwen: maat en proportie zijn daarbij leidend. Maar ook meer diffuus: de invloed van muziek en literatuur. En het werk van collega’s natuurlijk.

In zijn tentoonstelling zullen zowel olieverfschilderijen als gouaches te zien zijn.

In de kerkdienst van 12 maart zal aandacht worden besteed aan deze kunst.

Agenda