Muziekcursus met Hans Jacobi / Bob Dylan

Muziekcursus met Hans Jacobi / Bob Dylan
Datum 6 januari 2018
Tijd 10:30 - 12:30 uur

Tijd en eindtijd in de muziek

Muziek speelt zich af in de tijd. Ze weerspiegelt niet zozeer de kloktijd, maar eerder de motorische bewegingen van het lichaam en de emotionele bewegingen van het gemoed.

In een vacuüm kunnen we niets horen. Het geluid heeft de lucht nodig om zich te kunnen voortplanten. De danser heeft de zwaartekracht van de aarde nodig om zich te kunnen bewegen. Vandaar dat er in de hemel geen muziek kan klinken, of het zou al de muziek van de aanschouwing moeten zijn.

De tijd zal niet meer zijn, aldus sommige oudere Bijbelvertalingen van de Openbaring van Johannes. Aardse componisten kunnen van deze tijd en gewichtloosheid alleen maar dromen. Over deze dromen gaat het, over de vogels van Messiaen, de highlands van Bob Dylan, de temporele stromen en tegenstromen bij Sweelinck.

Zaterdagochtend 6 januari staat Bob Dylan’s Time Out of Mind centraal. Met dit album hernieuwde Dylan in 1997 zijn reputatie als singer-songwriter. Deze schrijnende liefdesliederen zijn zowel kwetsbaar als verbitterd. Daarmee vertoont dit album een opvallende gelijkenis met Schuberts Winterreise.

Zondagochtend 7 januari spelen teksten en liederen van Bob Dylan een belangrijke rol in de kerkdienst. Met medewerking van Jop Euwijk, bekend van Het Citaat.

De muziekcursus bestaat uit zes bijeenkomsten met muzikale voorbeelden door Hans Jacobi. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium. Zijn docenten waren o.a. Jan Jongepier en Bert Matter. Hij studeerde tevens muziekwetenschap in Utrecht. Sinds 1994 is hij organist van de Remonstrantse Gemeente in Den Haag.

Deelname voor leden en vrienden is gratis, voor derden € 5, – per keer.

 

 

Agenda