Muziekcursus Hans Jacobi / Winterreise van Franz Schubert

Muziekcursus Hans Jacobi / Winterreise van Franz Schubert
Datum 2 december 2017
Tijd 10:30 - 12:30 uur
Locatie Den Haag

2 december Franz Schubert Winterreise

Schuberts tijdgenoten waren geschokt door zijn liedcyclus Winterreise. De ‘ik’ van deze liederen is aan de kant gezet door de geliefde. En dat is nog maar het begin. In de resterende tijd zien we hoe de zanger langzaam zijn greep op het normale bestaan verliest.

Tijd en eindtijd in de muziek

Muziek speelt zich af in de tijd. Ze weerspiegelt niet zozeer de kloktijd, maar eerder de motorische bewegingen van het lichaam en de emotionele bewegingen van het gemoed. In een vacuüm kunnen we niets horen. Het geluid heeft de lucht nodig om zich te kunnen voortplanten. De danser heeft de zwaartekracht van de aarde nodig om zich te kunnen bewegen. Vandaar dat er in de hemel geen muziek kan klinken, of het zou al de muziek van de aanschouwing moeten zijn.

De tijd zal niet meer zijn, aldus sommige oudere Bijbelvertalingen van de Openbaring van Johannes. Aardse componisten kunnen van deze tijd en gewichtloosheid alleen maar dromen. Over deze dromen gaat het, over de vogels van Messiaen, de highlands van Bob Dylan, de temporele stromen en tegenstromen bij Sweelinck.

Zes bijeenkomsten met muzikale voorbeelden door Hans Jacobi en Jan-Willem van Ree (gastspreker Sweelinck-bijeenkomst)

Hans Jacobi studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium. Zijn docenten waren o.a. Jan Jongepier en Bert Matter. Hij studeerde tevens muziekwetenschap in Utrecht. Sinds 1994 is hij organist van de Remonstrantse Gemeente in Den Haag.

 

Jan-Willem van Ree is artistiek manager bij Edesche Concertzaal. Daarvoor heeft hij gewerkt als musicoloog bij MuziekWeb. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

 

Deelname is gratis voor leden en vrienden, voor derden € 5, – per keer

 

Agenda