Start Muziekcursus met Hans Jacobi

Start Muziekcursus met Hans Jacobi
Datum 4 november 2017
Tijd 10:30 - 12:30 uur

Tijd en eindtijd in de muziek / Claudio Monteverdi

Muziek speelt zich af in de tijd. Ze weerspiegelt niet zozeer de kloktijd, maar eerder de motorische bewegingen van het lichaam en de emotionele bewegingen van het gemoed. In een vacuüm kunnen we niets horen. Het geluid heeft de lucht nodig om zich te kunnen voortplanten. De danser heeft de zwaartekracht van de aarde nodig om zich te kunnen bewegen. 

Vandaar dat er in de hemel geen muziek kan klinken, of het zou al de muziek van de aanschouwing moeten zijn. ‘De tijd zal niet meer zijn’, aldus sommige oudere Bijbelvertalingen van de Openbaring van Johannes. Aardse componisten kunnen van deze tijd- en gewichtloosheid alleen maar dromen. Over deze dromen gaat het: de vogels van Messiaen, de ‘highlands’ van Bob Dylan, de temporele stromen en tegenstromen bij Sweelinck.

Deze zaterdagochtend de Vespro della Beata Vergine (uit 1610) van Claudio Monteverdi. In deze meesterlijke Mariavespers demonstreerde Monteverdi hoe oude en nieuwe muzikale stijlen naast elkaar konden bestaan en door elkaar konden lopen. Feitelijk was er nog nooit een componist geweest met zo’n breed stijlenpalet binnen één enkel werk.

Hans Jacobi studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium. Zijn docenten waren o.a. Jan Jongepier en Bert Matter. Hij studeerde tevens muziekwetenschap in Utrecht. Sinds 1994 is hij organist van de Remonstrantse Gemeente in Den Haag.

 

 

Deelname voor remonstranten is gratis, voor derden € 5, – per keer

 

Agenda