Museumbezoek Stedelijk museum Alkmaar

Museumbezoek Stedelijk museum Alkmaar
Datum 28 maart

Het laatste museumboek van het seizoen 2024/2025 gaat op vrijdag 28 maart 2025 naar het Stedelijk museum in Alkmaar.

In het Stedelijk museum zijn verschillende tentoonstellingen te zien.

1. De Kremer Collectie: een gedeelde liefde
Rembrandt – Frans Hals – Pieter de Hooch en meer

De Kremer Collectie is een indrukwekkende en bekende privéverzameling van Nederlandse en Vlaamse zeventiende-eeuwse meesterwerken die sinds 1995 is bijeengebracht door George en Ilone Kremer. De collectie bevat werken van schilders als Rembrandt, Frans Hals, Pieter de Hooch en Caesar van Everdingen; de verzameling in zijn geheel is er een van wereldformaat. Wat De Kremer Collectie uniek maakt, is niet alleen de artistieke waarde, maar ook de manier waarop de verzamelaars en hun zoon Joel Kremer hun passie willen delen met een breed publiek.

Vanaf 14 februari 2025 zullen bijna 50 werken uit de verzameling te zien zijn in Stedelijk Museum Alkmaar. Nog niet eerder kwam er zo’n prestigieuze particuliere verzameling naar de stad. Een unieke gelegenheid voor bezoekers om meesterwerken te bewonderen die normaal niet publiek toegankelijk zijn. 

De titel ‘Een gedeelde liefde’ verwijst naar de liefde van het verzamelaarsechtpaar George en Ilone Kremer voor de kunst. Enerzijds loopt de passie van de familie Kremer als rode draad door de tentoonstelling: de hartstocht van het verzamelen zelf en de vurige wens om deze passie te delen met het grote publiek en jongere generaties. Anderzijds vormt de liefdescyclus een prachtige parallel om De Kremer Collectie te beschrijven.

De tentoonstelling is opgebouwd als een liefdesrelatie – van groots en meeslepend tot intiem en verrassend – en biedt daarmee ook een inkijkje in de passie die de familie Kremer doet besluiten een werk aan hun verzameling toe te voegen.

Een absoluut hoogtepunt in de tentoonstelling is een intiem en ingetogen schilderij van Een jong dienstmeisje geschilderd door Michael Sweerts rond 1660. Dromerig en een beetje afwezig kijkt het meisje over haar schouder. Ze lijkt diep in gedachten verzonken, alsof je haar betrapt op een stil moment van overpeinzing. Sweerts laat zien dat soms de grootste kracht schuilt in het kleine en het stille, zoals de liefde zich vaak laat zien in de kleinste gebaren.

Een luisterreis door De Kremer Collectie, voor jong en oud
Met een luisterreis bieden we bezoekers een unieke, gelaagde beleving waarin de liefde voor kunst en de persoonlijke verhalen van de Kremer-familie op een toegankelijke en inspirerende manier worden gedeeld.

Het doel van de educatieve aanvulling op de tentoonstelling is om bezoekers, jong en oud, op een diepgaande en persoonlijke manier te verbinden met de kunstwerken. Dit wordt gerealiseerd via een audiotour waarin de familie Kremer hun passie en persoonlijke band met de collectie deelt. George, Ilone, zoon Joël en hun kleindochter Eliana (9 jaar) brengen de vijf thema’s van de tentoonstelling tot leven door persoonlijke verhalen en inzichten te delen.

2. De Bergense School
stevige penseelstreken en sterke contrastenLiefhebbers van de Bergense School stroming halen hun hart op in Stedelijk Museum Alkmaar. De vaste tentoonstelling bevat hoogtepunten uit de collectie Bergense School van het museum.

Verzadigde kleuren, sterke contrasten
Omstreeks 1910 vestigden de eerste kunstenaars zich in het Noord-Hollandse duindorp Bergen. Enkele jaren later was het aantal kunstenaars er sterk toegenomen en ontstond in Bergen de allereerste expressionistische kunstenaarsbeweging in Nederland. In verzadigde kleuren en sterke contrasten zetten de kunstenaars van de Bergense School hun landschappen, portretten en stillevens met groot gebaar in stevige penseelstreken op het schilderslinnen.

Omvangrijke collectie
Stedelijk Museum Alkmaar heeft een omvangrijke collectie moderne Nederlandse kunst uit de periode 1900-1955. Hierin bevinden zich ruim 280 werken die zijn gemaakt door kunstenaars die in en rond Bergen (NH) woonden en werkten. In de vaste tentoonstelling worden hoogtepunten uit de collectie Bergense School van het museum getoond, in combinatie met bijzondere bruiklenen uit museale en particuliere collecties. Regelmatig vinden er wisselingen op zaal plaats met werken uit depot of nieuwe aanwinsten.

Colnot, Wiegman, Gestel
Vrijwel alle schilders uit Bergen en omgeving zijn vertegenwoordigd: Else Berg, Gerrit Willem van Blaaderen, Arnout Colnot, Bernard Essers, Dirk Filarski, Leo Gestel, Jan van Herwijnen, Henri ten Holt, Frans Huysmans, Germ de Jong, Harrie Kuyten, Mattheus Lau, Adriaan Lubbers, Charley Toorop, Jelle Troelstra, Jaap Weyand, Matthieu en Piet Wiegman. Daarnaast zijn er fraaie luministische en kubistische landschappen en stillevens te zien uit de periode voorafgaande aan de Bergense School: de jaren waarin de kunst in Nederland in een stroomversnelling geraakte. Hierdoor wordt een representatief beeld geschetst van de ontstaansgeschiedenis van het Noord-Hollands expressionisme.

Kenners, verzamelaars en liefhebbers
De Kring Bergense School bestaat uit particulieren verzamelaars, kenners en liefhebbers die elk een speciale belangstelling hebben voor de Bergense School. Het museum faciliteert avonden vol exclusieve kennis waarbij u gelijkgestemden kunt ontmoeten.  Mede dankzij uw bijdrage kunnen wij de collectie van de Bergense School verder uitbreiden en beheren.

3. Allemaal Alkmaar
de stadscollectie vol verhalen

De nieuwe vaste tentoonstelling neemt de bezoeker mee door de stadscollectie van een historisch rijke stad en vertelt de eigenzinnige verhalen van toen en nu.

Vier eeuwen topstukken
Bewonder topstukken van bekende Hollandse meesters uit de 16de en 17de eeuw en ontdek de unieke verzameling zilverwerk. Ontmoet de getalenteerde Maria Tesselschade en de rijk geklede schutters. De geschiedenis wordt naar het hier en nu gehaald met werken en objecten die het verhaal vertellen van het beleg van Alkmaar en het Alkmaarse slavernijverleden.  De wand vol gebruiksvoorwerpen van beroemde Alkmaarders uit de 20ste eeuw, zoals Fritz Conyn en Simone van der Vlugt, is een eerbetoon aan inspirerende inwoners van de stad. 

Voor iedereen
Ontdekken staat centraal bij Allemaal Alkmaar. Speciaal voor jong en oud is er van alles te doen en ontdekken in de tentoonstelling. Kinderen en ouders gaan via creatieve en interactieve spellen aan de slag met de collectie en leren die op een nieuwe manier kennen. De werken komen onder de handen van jonge bezoekers tot leven en nodigen uit om de verhalen rondom de objecten te ontdekken, zoals de Monsterwerkplaats van Van der Heck, waar zelfgemaakte digitale monster in het rond vliegen.

Verhalen van toen en nu
In de geheel vernieuwde tentoonstelling van de stadscollectie Allemaal Alkmaar neemt het museum de diversiteit van het Alkmaar van nu als uitgangspunt voor de verhalen over het Alkmaar van toen. Die gaan niet alleen over beroemde schilders als Emanuel de Witte en Pieter Saenredam, maar ook over de sporen van het slavernijverleden en de schrille tegenstellingen tussen arm en rijk in deze stad. De geschiedenis van Alkmaar wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Zo maken trouwe en nieuwe bezoekers kennis met Alkmaars verleden en het museum als een plek van ontmoeting en verbinding.

Actueel stemgeluid
De stadscollectie staat open voor iedereen om meer te leren over het verleden en hoe dat doorwerkt in het heden. Twee keer per jaar wordt een Alkmaarder uitgenodigd om aan de hand van een object uit de collectie een minitentoonstelling te maken vanuit het eigen perspectief. Als eerste vertelt Alexandro Rodriguez van het boek Rijk door een krantenwijk zijn verhaal in een aanvullende mini-tentoonstelling genaamd Allemaal Alkmaarders

Daar zorgt ook de serie museumlessen CuratorLab voor. Scholieren ontwerpen in dit intensieve onderwijstraject een concept rondom een werk uit de collectie en presenteren deze aan de bezoekers van het museum. Ieder schooljaar wordt een ontwerp gekozen en uitgevoerd. De scholieren werken samen met ontwerpers en tentoonstellingsmakers en voegen zo hun kijk aan het museum toe.Leerlingen van VONK Heerhugowaard laten met het winnende ontwerp van de museumles CuratorLab – een levensgroot dagboek dat het verhaal vertelt van Ebo, een tot slaafgemaakte jongen – hun blik op de stadscollectie zien.

Gaarne nodig ik u uit mee te gaan. We vertrekken omstreeks 09:30 uur. T.z.t. meld ik u een en ander omtrent de reisplanner. Door werkzaamheden bij de NS is dat nu nog een beetje prematuur. Maar u kunt wel alvast melden of u mee wilt gaan.

Met vriendelijke groet,

Jacques Zwaan – Remonstranten op museumbezoek

Agenda