Museumbezoek Catharijneconvent

Museumbezoek Catharijneconvent
Datum 22 april 2022
Tijd 11:00 uur

Beste mensen,

De tijd gaat snel; over een week staat een bezoek aan Museum het Catharijneconvent op het programma, waar momenteel de tentoonstelling ‘Van God los’ te zien is. Lijkt mij spannend om naar toe te gaan. Hieronder nader informatie.

Fred en ik zijn intussen, na 3 ½ jaar, eindelijk weer in Parijs geweest. Heel goed daar weer te zijn. Ik mocht er voorgaan in de kerkdienst van de Eglise Réformée Néerlandaise. Een bijzondere ervaring om in de Nederlandse kerk in zo’n metropool voor te gaan.

Er was ook een vervelende ervaring. Op de avond van onze eerste dag ben ik in een overvolle metro beroofd van het mapje met al mijn passen. Heel onhandig.

Catharijneconvent te Utrecht –Tentoonstelling ‘Van God los? De onstuimige jaren zestig’. Link naar Museum. 

Welkom in de onstuimige jaren zestig. Eén van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Aan het begin van deze periode was de invloed van de kerk op het dagelijks leven nog allesoverheersend. Grote gezinnen waren normaal, gemengd trouwen was taboe en boodschappen deed men bij winkeliers van de eigen zuil. Toch ontstonden er barsten: vrouwen gingen massaal aan de pil, heiligen werden overboord gegooid en homoseksualiteit werd voorzichtig bespreekbaar.

Raakte Nederland van God los? In 1960 behoorde Nederland nog tot de meest christelijke landen van Europa, maar nergens waren de veranderingen zo tumultueus. Zo werd Nederland, van het braafste jongetje van de klas, zelfs het ‘enfant terrible’ van de katholieke kerk. Dit alles onder grote belangstelling van de internationale pers. Maar de jaren zestig waren ook de tijd van invloedrijke tv-dominees, religieuze bestsellers, beatmissen, zenboeddhisme, opzwepende evangelische bijeenkomsten en experimentele kerkbouw. Zelfs provo‘s bedienden zich van christelijke taal en ook de reformistische zuil kwam in deze periode op.

In Van God los? toont het museum aan de hand van fotografie, muziek, kunst, radio- en tv-fragmenten zo een wereld waarin het geloof en de traditionele invulling daarvan ter discussie werden gesteld. In de tentoonstelling komen zowel de ludieke en vernieuwende geluiden van deze periode (denk aan Gerard Reve en Godfried Bomans) als de conservatieve tegenbewegingen aan bod. De bekendste anti-progressieve slogan uit die tijd is misschien wel: ‘progressieven in de kerk, slopers aan het werk.’

Ik hoop, dat u zin hebt om mee te gaan. Als u zich aanmeldt (j.zwaan@kpnplanet.nl), ontvangt per keer tevoren een bevestiging met informatie over vertrek, aanmelden in het museum etc. Na eerdere berichten heb ik reeds zeven aanmeldingen gekregen.

 

Agenda