Museumbezoek

Museumbezoek
Datum 23 februari

Museum Kranenburgh in Bergen

Deze keer iets verder dan de directe omgeving. Vrijdag 23 februari 2024 staat Museum Kranenburgh te Bergen op het programma.

In het museum zijn drie exposities te zien, t.w.:

  1. Diana Scherer – Farming Textiles. In hoeverre kan de mens natuurlijke processen beïnvloeden? En wat betekent dat voor de rol of positie van de mens in zijn natuurlijke leefomgeving? In haar werk zoekt Diana Scherer de grenzen op tussen plantencultuur en -natuur. Kunstenaar Diana Scherer (DL, 1971) maakt botanische installaties, objecten, textiel en fotografie en is een pionier in biotechnologische kunst. Haar werk handelt over de spanning tussen de menselijke drang om de natuur te willen beheersen en de onbeheersbare kracht van de natuur zelf. Scherer brengt deze op een poëtische en betekenisvolle wijze tot verbeelding en is tegelijkertijd innoverend in materiaalgebruik. Haar werk is uniek, actueel en urgent.
  1. Cuny Janssen – The Binding Factor
    In haar intieme portretten maakt fotografe Cuny Janssen verschillende vormen van verbinding zichtbaar. Sinds 2000 reist Cuny Janssen (NL, 1975) over de hele wereld om kinderen en hun omringende landschap te fotograferen. In haar foto’s registreert ze plaatsen of regio’s en de mensen die er wonen. In The Binding Factor laat ze haar nieuwste werk zien: portretten van kinderen met hun volwassen-relaties – foto’s die ze de afgelopen jaren in haar eigen leefomgeving maakte – en een aantal landschappen. Ook in samengestelde en ‘extended families’ zijn er nog steeds vaders, moeders, broers en zussen, grootouders en vrienden. Co-existentie, fluïditeit en acceptatie van de ander staan vandaag meer centraal. In haar portretten maakt Cuny Janssen deze verschillende vormen van verbinding zichtbaar. In het bijzonder gaat haar aandacht uit naar de waardigheid van de mens als individu, met een karakter en eigen ideeën.
  1. Alice Hoogstad – Monsters en krokovaars
    De tentoonstelling ‘Monsters en krokovaars neemt je mee naar Alice Hoogstads universum dat wordt bevolkt door monsters en andere fantastische wezens. Hoogstad laat originele illustraties zien die ze maakte voor verschillende boeken: van een ooievaar die langzaam in een krokodil verandert tot aan een meisje dat met haar krijtjes de zwart-witte straten van een stad steeds verder inkleurt en daarbij hulp krijgt van een aantal vriendelijke kleurmonsters. Alice Hoogstad (NL, 1957) illustreert al jaren kinderboeken, waaronder Polleke van Guus Kuijer. Ze tekent ook voor Sesamstraat, maar werkt het allerliefst aan haar eigen prentenboeken. Ze werkt voor verschillende bekende uitgeverijen, zoals Lemniscaat, Leopold en Querido. Inmiddels heeft ze aan meer dan 200 kinder- en jeugdboeken meegewerkt.

Misschien veel om alles te zien, maar er is een uitgebreide keuze is. Ik hoop, dat u het leuk zult vinden om mee te gaan.

Een bezoek aan dit museum, houdt in, dat we bijtijds vertrekken, circa 09:02 uur (!). Als u zich aanmeldt, stuur ik te voren een reisschema.

Deelnemers hebben er op gewezen, dat er meer tijd  gewenst is, om ‘s middag tijdig (voor 16:00 uur) bij de NS te kunnen inchecken, zodat er gebruik gemaakt  kan worden van de korting. Hopelijk zal dat geen probleem zijn.

In Bergen koffie en lunch in het Museum.

Graag aanmelden als u meegaat:  J.Zwaan25@kpnplanet.nl

Jacques Zwaan, museumbezoek vanuit de Remonstrantse Kerk

Agenda