Museumbezoek

Museumbezoek
Datum 6 maart 2018
Tijd 9:15 uur

Excursie naar Christian Boltanski en Charlotte Salomons

na

Christian Boltanski (Parijs, 1944) creëert een nieuwe compositie in de Oude Kerk. Boltanski plaatst verschillende monumentale installaties om te speculeren over de vraag wat er gebeurt, nadat ons leven ten einde is gekomen. Gefascineerd door collectieve herinneringen, vergankelijkheid en het verstrijken van tijd, ontwikkelde hij een indrukwekkend oeuvre van sculpturen, films en installaties, die deze onderwerpen direct of indirect aan de orde stellen. “Wat ik wil is dat mensen iets geven of achterlaten. Mensen die een moment van hun leven opgeven om iets te doen.”, “Ik wil verhalen creëren die sterker zijn dan het object”, citeert de krant die als bijlage wordt verstrekt bij de expositie na van deze kunstenaar. De expositie is te zien in de Oude Kerk Amsterdam.

 

Christian Boltanski in de Oude Kerk Amsterdam                          Charlotte Salomon in het Joods Historisch Museum

 

 

In het Joods Historisch Museum is ook werk van Boltanksi te zien. Máár daar is tevens werk van Charlotte Salomon (1917-1943) te zien. De expositie Leven? Of theater? markeert het 100-ste geboortejaar van deze kunstenaar. Toen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord. Na de Tweede Wereldoorlog vonden haar vader en zijn vrouw Leven? of Theater? in Zuid-Frankrijk. Zij schonken het in 1971 aan het Joods Historisch Museum. Het Joods Historisch Museum zal nu voor het eerst het werk in zijn totaal – ruim 800 gouaches – tonen.

Graag nodig ik u uit om dinsdag 6 maart 2018 mee te gaan naar Amsterdam. De kerk ligt 9 minuten lopen van station Amsterdam Centraal; van de kerk is het 4 minuten lopen naar Metrostation Nieuwmarkt. De Metro brengt ons naar het Waterloopplein. Het Joods Historisch Museum is 2 minuten lopen verwijderd van deze halte. Wij vertrekken vanaf station Den Haag Centraal te 09:18 uur; wij verzamelen bij het begin van spoor 10 te 09:00 uur.

Voor de goede orde is het prettig als u zich aanmeldt via: J.Zwaan25@kpnplanet.nl

 

Agenda