Literatuur en Beeldende Kunst

Literatuur en Beeldende Kunst
Datum 23 maart 2017
Tijd 20:00 uur
Entree
€ 5.00

De gekruisigde in het werk van Mark Chagall

Met Ruud Bartlema

 de-gekruisigde

Ruud Bartlema (Diepenveen, 1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam met een grote interesse voor Judaïca en joodse mystiek. Hij was als predikant onder andere werkzaam in Groningen, Nuenen en Soest.

Als beeldend kunstenaar is hij opgeleid aan de Vrije Academie in Amsterdam. Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de Joodse denker Martin Buber kwam hij al in zijn studietijd in aanraking met de joodse mystieke traditie van het Chassidisme. Hij verdiepte zich in het leven en het werk van de beeldend kunstenaar Marc Chagall, hetgeen uitmondde in het geven van talrijke cursussen en lezingen. Op dit moment is Ruud Bartlema als beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek werkzaam in Soest.

In de veertigdagentijd zal aan de muur van onze kerk een moderne kruisweg hangen, posters van schilderijen van Ruud Bartlema. Deze kruisweg werd in 1988 gemaakt in opdracht van KRO-televisie voor de passieviering op Goede Vrijdag. Uitgangspunt was de passiemuziek die Willem Vogel maakte op Matteüs 27. De schilderijen zijn gemaakt in een gemengde techniek op papier. De ondergrond van de meeste wordt gevormd door opgeplakte krantenberichten, die in de afbeeldingen meespelen.

 

Agenda