Lezing Claudia Swan

Lezing Claudia Swan
Datum 30 november 2019
Tijd 10:30 uur

Een nieuwe Rembrandt?

Traditie en innovatie in de kunstgeschiedenis

Door Prof. dr. Claudia Swan 

Hoe is het mogelijk dat er in 2018 een nieuw schilderij van de hand van Rembrandt op de markt komt? Het is verrassend dat het überhaupt mogelijk is om iets nieuws te melden over de meest bestudeerde meester van de Gouden Eeuw, laat staan een nieuw werk. Dat het schilderij ontdekt is door een nakomeling van één van Rembrandts eigen opdrachtgevers, Jan Six (1618-1700), maakt het nog frappanter. In mei 2018 publiceerde Jan Six (1978) een boek over Rembrandts Portret van een jonge man (Amsterdam: Prometheus) en werd er uitgebreid en over de hele wereld bekend gemaakt dat deze kunsthandelaar een onbekend schilderij van Rembrandt ontdekt en uitgebreid onderzocht had.

In deze lezing (in het Nederlands) vertelt Swan hoe door kunsthistorisch en kunst-technisch onderzoek een onbekend werk kan worden herkend als een echte Rembrandt; en zij gaat ook in op de vernieuwingen en veranderingen in de kennis en kunstgeschiedenis die zorgen voor nieuwe verhalen over oude meesters.

Prof. dr. Claudia Swan (1963) is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Northwestern University in Evanston (Chicago), Ver. Staten.
Zij studeerde kunstgeschiedenis aan de Columbia University in New York en werkte ondermeer mee aan het ‘Rembrandt Project’ van de Universiteit van Amsterdam.
Van 2010 tot 2011 was zij als ‘Fellow’ verbonden aan het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) in Wassenaar.

Claudia Swan is gespecialiseerd in diverse verschijningsvormen van vooral 17de eeuwse kunst.

Toegang: € 5, 00 voor leden en vrienden € 10, 00 voor overige belangstellenden

 

 

Agenda