Lezing 2 Johan Goud is afgelast

Lezing 2 Johan Goud is afgelast
Datum 17 november 2020
Tijd 14:00 uur

Sporen van God in de literatuur

Johan Goud

In februari en maart gaf ik twee lezingen over de uitspraak: God bestaat, en over wat filosofen en wetenschappers daarover hebben opgemerkt: Pascal, Darwin, Einstein. In november (na de onderbreking door corona) volgen nu de laatste twee lezingen, over sporen van God in de literatuur, proza en poëzie.

‘God’ is een raadselwoord, schreef ik (Johan Goud) in Onbevangen, het boek waarmee ik afscheid nam van de remonstrantse gemeente Den Haag (2015). ‘Ik heb altijd en op uiteenlopende manieren de betekenis van de godsnaam onderzocht. Nooit heb ik me het hoofd gebroken over de vraag of de personages jhwhelohiemtheos en kurios echt bestonden. Evenmin als ik me dat ooit serieus heb afgevraagd met betrekking tot Don Quichot, Hamlet of Ivan Karamazow. Wie of wat zou dat overigens moeten beslissen, en op grond waarvan? Iemand wiens woorden je van je stuk brengen en je levenslang te denken geven, zou die niet ‘echt bestaan’?’

De spreker is dr. Johan Goud, tot april 2015 hoogleraar ‘religie en zingeving in literatuur en kunst’ aan de Universiteit Utrecht en remonstrants predikant in Den Haag. Recente publicaties zijn o.a.: Onbevangen. De wijsheid van de liefde (2015), en zijn afscheidscollege over lezen als liefhebben in het door hem geredigeerde Door woorden gekust. Talen van de liefde (2016).

Agenda