Kerkdienst met extra aandacht voor poëzie

Kerkdienst met extra aandacht voor poëzie
Datum 3 juni 2018
Tijd 10:30 uur

Het leven en ik – Verder vanuit volle bloei

In drie themadiensten willen Ingrid de Bonth en ds Reinhold Philipp de kerkdienstbezoekers laten delen in de schoonheid en zeggingskracht van poëzie met thema’s die passen bij het jaarthema Tijd. In deze derde dienst is het thema: het leven en ik.

Op zondag 3 juni zullen we in een speciale poëziedienst stilstaan bij de naderende zonnewende. Want juist nu de zon de kreeftskeerkring bijna heeft bereikt, juist nu de zomer kan beginnen, breekt voor ons in wezen opnieuw de tijd aan van inkeer en de terugreis naar onszelf. We zijn in de afgelopen maanden tot volle bloei gekomen – of we hebben dat geprobeerd. De velden staan vol, de oogst begint te rijpen. Het is al bijna tijd om de wijn te drinken. Dus juist nu is de vraag eens te meer pregnant hoe wij langzaamaan opnieuw de overgang zullen kunnen gaan maken die door de zonnewende wordt gemarkeerd. Hoe zorgen we ervoor dat we dat in vertrouwen kunnen doen – en met hoop en bezieling? Wat maakt dat een hoogtepunt niet meteen gevolgd zal worden door een dieptepunt? Hoe kunnen we de intrinsieke waarde en het diepgewortelde belang van de keerpunten ten diepste ervaren?

Aan de hand van een selectie gedichten zullen we op 3 juni reflecteren op de constante beweging van naar buiten en weer naar binnen. Zodat we, gesterkt door onze proviand voor onderweg, misschien wel kunnen komen tot diepe ervaringen op de zomerweg die voor ons ligt…

Het leven en ik –

een reiziger staat stil,

een landweg in de zomer,

hij is van ver gekomen.

Vreemd, denkt hij, het is net alsof…

en loopt weer langzaam door.

‘Reiziger!` roep ik, vermorzeld onder zijn voet,

Maar ontroerd, zo ontroerd…

(Toon Tellegen, in: Een langzame val, 1991)

Voorgangers: ds Reinhold Philipp en Ingrid de Bonth

 

Liturgie

Agenda