Kerkdienst o.l.v. ds. Antje van der Hoek

Kerkdienst o.l.v. ds. Antje van der Hoek
Datum 18 oktober 2020
Tijd 10:30 uur

De kracht van ontmoeting III

De Achmadiyya-beweging

Ds Antje van der Hoek,  in samenwerking met Robina Joemmanbaks

Misschien loopt u er wel eens langs: de Mobarakmoskee aan de Oostduinlaan in het Benoordenhout? Al vijfenzestig jaar, ruim voordat ook elders in het Nederland moskeeën verschenen, staat hier een moskee van de Achmadiyya-beweging. Deze beweging ontstond aan het einde van de negentiende eeuw in voormalig Brits-Indië. De stichter ervan, Mirza Ghulam Ahmad (1835-1908) maakte er aanspraak op door God te zijn gezonden om de islam in oorspronkelijke zuiverheid te herstellen. Deze zienswijze leidde echter tot tegenstand, m.n. in Pakistan, waar de achmadi’s zelfs de status van niet-islamitische minderheid kregen. In 1947 stichtte men, vanuit Londen, een missiepost in Den Haag en in 1955 werd de moskee gebouwd.

In de lijn met eerdere diensten – waarbij Fatima Akchar (2018) en Ron Habiboe en het Molukse koor Intan dan Permata onze gasten waren – staat ook deze samenkomst in het teken van ontmoeting. Robina Joemmanbaks (zie foto), actief binnen de moskee, zal ons iets vertellen over het geloofsleven binnen deze gemeenschap en uit de Koran reciteren.

Robina Joemmanbaks werkt als secretaris Communicatie van vrouwenvereniging Ladjna Imaillah, afdeling Den Haag.
Zij organiseert programma’s waarin informatie wordt gegeven over de Islam én de Nederlandse cultuur. Het is, wat haar betreft, een uitwisseling naar beide kanten toe.
Haar team organiseert lezingen, boekentafels en open dagen. Daarnaast maakt zij deel uit van het vertaalteam van de gemeenschap.
Zij vertaalt Engelse boeken naar het Nederlands.

Bij deze kerkdienst mogen 30 mensen aanwezig zijn. Aanmelden is verplicht via remondenhaag@hetnet.nl of tel: 070-3250779. klik hier voor het bezoekersprotocol. 

Liturgie 

Agenda