Themadienst Ouderdom en waardigheid

Foto: Andre Meiresonne Themadienst Ouderdom en waardigheid
Datum 1 oktober 2017
Tijd 10:30 uur

Oud, en de dagen zat?

Dienst o.l.v. ds Reinhold Philipp, samen met Rachel Adriaanse over Prediker 12.

De auteur van het boek Prediker (Kohelet) is geen optimistisch mens. Het leven is kort en vol zinloze gebeurtenissen. Je kunt maar het beste zo veel mogelijk van het leven genieten, want niemand weet wanneer het eindigt.

Aan het einde van zijn boek beschrijft de auteur in zijn gedicht over de ouderdom in prachtige beelden hoe de mens langzaam en onvermijdelijk ouder zal worden en zijn levenskracht zal verliezen.

De tekst over de herfst of misschien de winter van het leven is al enkele duizenden jaren oud maar onveranderd actueel. Hoe denken we nu over de laatste fase van het leven? Staat ‘waardig ouder worden’ net als in de politiek tegenover ‘voltooid leven’? Of kunnen ze elkaar aanvullen?

Rachel Adriaanse is als GZ-psycho-loog werkzaam in de ouderenzorg, in woon- en behandelcentrum Nolenshage van de Saffier Groep in Den Haag. Zij werkt met name voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en voor mensen die palliatieve, terminale zorg krijgen. Daarnaast is zij een actief lid van de Haagse remonstranten.

 

 

 

Liturgie

Agenda