‘Elkeen’, een hertaling naar deze tijd en naar de taal van deze tijd van ‘Elckerlijc’

‘Elkeen’, een hertaling naar deze tijd en naar de taal van deze tijd van ‘Elckerlijc’
Datum 13 november 2016
Tijd 10:30 uur

Zondag 13 november wordt de kerkdienst vervangen door ‘Elkeen’, een hertaling naar deze tijd en naar de taal van deze tijd van ‘Elckerlijc’, het 15e-eeuws Nederlandstalig zinnespel. Elckerlyc, voluit ‘Den Spyeghel der Salicheyt van Elckerlijc – Hoe dat elckerlijc mensche wert ghedaecht Gode rekeninghe te doen’, vertelt een algemeen menselijk verhaal. Het hoofdpersonage heet Elckerlijc en dit staat voor alle mensen op aarde. Alle andere personages stellen belangrijke aspecten in het leven voor. Iedereen sterft en niemand kan de dood ontlopen. Er is geen ontkomen aan. Elckerlijc wil vrienden, familie, gezelschap en goederen meenemen naar de dood, maar dit is niet mogelijk. Voor hij sterft, wil hij van zichzelf een beter mens maken. Hij wil meer zelfkennis ontwikkelen. Nadat de dood de mens bereikt heeft, is het goede het enige dat overblijft.
Het verhaal is al oud maar heeft nog niets aan actualiteit ingeboet.

De kern van de zang is de ‘Mass for four voices’ van William Byrd. Daaromheen geweven zijn vertellende stukken en andere liederen, gezongen door de aanwezigen.

Vocaal ensemble De Byrds is een groep enthousiaste amateurzanger. De Byrds danken hun naam aan de Engelse componist William Byrd. Het repertoire bestaat voornamelijk uit religieuze muziek uit de Renaissance en uit de 20e en 21e eeuw.

Agenda