Finissage Expositie Rik van Hazendonk

Finissage Expositie Rik van Hazendonk
Datum 12 maart 2022
Tijd 17:00 uur

Voor Rik van Hazendonk (1965) is het schilderen zelf zijn inspiratiebron. De basiselementen van het schilderij: verf, kleurvlak, kwaststreek, doek of papier, zijn ook onderwerp van de werken. Hiermee staat het werk in de traditie van de zogenaamde fundamentele schilders, waaronder de Haagse Rob van Koningsbruggen met bijvoorbeeld doeken waarop kwasten met verf zijn leeg gestreken; de Tsjech Tomas Rajlich – docent geweest aan de Haagse Vrije Academie – met zijn rastervormige kleurvlakken; de Amerikaan Robert Ryman met de iconische witte doeken.

De hier geëxposeerde series zijn aquarellen in één kleur. De beelden zijn opgebouwd in simpele vlakken, zonder nadrukkelijke vormen.
Door de afwezigheid van zichtbare onderwerpen is er niets te beleven dan de kleur en de kleurvlekken, die ontstaan door de interactie van de aquarelverf met het water en papier. Juist in dat gedrag van de verf zelf wordt een rijkdom aan visuele details zichtbaar. Het is een heel zintuiglijke ervaring van de eigenschappen van verf en papier.

De expositie in de Remonstrantse kerk

Solo expositie met monochrome aquarellen van Rik van Hazendonk. De hier geëxposeerde series laten op simpele en directe wijze de magie van kleurvlakken zien. In de getoonde werken wordt een spel gespeeld  met expliciete materialiteit van verf, papier of doek enerzijds en een beleving van kleur die dat stoffelijke en eenvoudige ontstijgt anderzijds.

Het werk gaat tevens een verbinding aan met de ruimte waarin het getoond wordt. Het eenvoudige, jaren vijftig sobere, kerkgebouw met haar calvinistische setting zal het basale karakter van de getoonde aquarellen benadrukken. Deze soberheid plaatst het werk haast vanzelf in een puur Hollandse kunsttraditie. Denk daarbij aan de (kunst-)historische lijn van Saenredam, via Mondriaan naar Schoonhoven.

De finissage zal plaatsvinden op zaterdag 12 maart 2022 te 17:00 uur. Hans Ensink op Kemna zal een toespraak houden.

Agenda