Filosofie

Filosofie
Datum 30 januari 2017
Tijd 20:00 uur
Entree
€ 5.00

ZIE DE MENS: Lezen, Lachen, Geloven

Filosofiereeks met dr Johan Goud

Drie filosofisch-theologische avonden

Maandagavonden om 20.00 uur

16 januari        Lezen

30 januari        Lachen

13 februari      Geloven

filosofie-man-2

Een bekend werk van de kunstenaar Mark Wallinger stond jaren geleden op het Trafalgar Square in Londen. Midden op dat plein staat, op een torenhoge zuil, het standbeeld van admiraal Nelson – een triomfantelijk symbool van de macht van het Britse imperium. Het beeld van Wallinger stond op één van de hoeken van dat plein. Een gewone man op een verhoging met een kroon van prikkeldraad en een lendendoek. ‘Ecce homo’, zie de mens, heette het. Dat beeld, en de tegenstelling met die megalomane Nelson-zuil, maakten diepe indruk op me en bleven me bij.

Als je probeert aan te geven waardoor die indruk ontstond, is dat niet eens eenvoudig. Een feit is dat veel kunst van onze tijd ons niet langer wil helpen om boven alles uit te stijgen. Ze wil ons liever raken en te denken geven. Ze voert onophoudelijk strijd tegen wat te voorspellen en te verwachten is. Daarom worden de dingen vervormd en onherkenbaar gemaakt, in fragmenten ontleed en op een andere manier in elkaar gezet, of maken ze plaats voor een abstractie die alleen nog maar anders is.

Wat opvalt is dat hetzelfde geldt voor filosofen en theologen van onze tijd. Ze zoeken naar vormen van inzicht en geloof die ons uit balans brengen, die ons onszelf leren relativeren, die ons de dingen anders laten zien en begrijpen. Gedurende deze avonden gaan we daarover meedenken door drie typisch menselijke activiteiten centraal te stellen: het lezen, het lachen en het geloven. Wat er gemeenschappelijk aan is, is dat ze ons met onze betrekkelijkheid confronteren en voor verrassingen plaatsen. Allerlei denkers en dichters die typisch zijn voor onze tijd, komen ter spraken, Don Caputo, Richard Kearney, Soren Kierkegaard, Emmanuel Levinas, Friedrich Nietzsche, en vele anderen.

afbeelding-filosofie-man-1

De spreker is dr Johan Goud, tot april 2015 hoogleraar ‘religie en zingeving in literatuur en kunst’ aan de Universiteit Utrecht en remonstrants predikant in Den Haag.

Recente publicaties o.a.: Onbevangen. De wijsheid van de liefde (2015), en zijn afscheidscollege over lezen als liefhebben in het door hem geredigeerde Door woorden gekust. Talen van de liefde (2016).

 

Agenda