Expositie Lisa van der Heijden en Marjan Waanders

Expositie Lisa van der Heijden en Marjan Waanders
Datum 24 februari 2018
Tijd 16:00 uur

In de opmaat naar Pasen,

de zgn. 40-dagentijd, ook de Vasten, treft u kunst in de Remonstrantse kerk van twee kunstenaars: Lisa van Heijden en Marjan Waanders. Zij wonen en werken in Leiden.

De schilderijen van Lisa van der Heijden zijn tegelijk abstract én spiritueel. Abstract vanwege het ontbreken van een verwijzing naar de werkelijkheid. Spiritueel in de zin, dat die een persoonlijke innerlijke ervaring weergeven. Zij zegt zelf: Spiritueel, daar ben ik voorzichtig mee. Voor mij en mijn werk wil dat zeggen, ik ben altijd op zoek, maar heb geen idee waarnaar.

Lisa noemt haar deel van de expositie: Erinnerte Zeichen. Het is de eerste keer dat Lisa minder abstract werk toont. In het voorjaar van 2016 begonnen in haar werk losse flarden van herinneringen zich te verdichten en te bundelen tot een serie kruisen in groot formaat. Bij enkele werken verwijzen de kleuren naar schilderijen uit de Renaissance.

Lisa van der Heijden                                                         Marjan Waanders

 Marjan Waanders is keramist. Ze maakt beelden van klei. Haar werkwijze is thematisch. Ze werkt een bepaalde inhoud uit in een beeldenreeks, waarin de vorm van het beeld en het oppervlak ervan, de huid, elkaar versterken. De beelden worden meermaals, tot aan 6 keer toe, in de oven gestookt tot zij de gewenste structuur en kleur bezitten.

In de serie die nu in de kerk getoond wordt, schiep ze 5 maal een opvatting of beleving van de Christusfiguur. Het zijn 5 portretten uit een oneindig aantal mogelijkheden, dus eigenlijk portretten van de beschouwer van Christus. Het is de transformatie van de Bijbelse Christus tot een persoonlijke opvatting van Gods Zoon. De serie noemt zij Transformatie.

Graag nodigen wij u uit voor de vernissage van de expositie van Lisa van der Heijden en Marjan Waanders op zaterdag 24 februari 2018 te 16:00 uur in de Remonstrantse Kerk, Laan van Meerdervoort 955 te Den Haag. De kerk is te bereiken met RandstadRail 3, halte Appelstraat.

In de kerkdienst van 25 februari, aanvang 10:30 uur, zullen de beide kunstenaars aanwezig zijn. Ook zullen zij een aandeel in die dienst hebben.

 

Agenda