Debat Café met Maarten van der Graaff

Debat Café met Maarten van der Graaff
Datum 10 oktober 2017
Tijd 20:00 - 22:00 uur
Entree
€ 5,-

In gesprek met de schrijver o.l.v. Johan Goud

Op de eerste debatavond van dit jaar is de jonge dichter en schrijver Maarten van der Graaff (1987) onze gast. Hij wordt als een nieuw fenomeen in de huidige literatuur gezien. Een uiterst beweeglijk en vindingrijk dichter noemde de jury van de C.Buddinghprijs 2014 hem; Van der Graaff brengt een filosofisch taal- en denkspektakel, schreef zijn oudere collega-dichter Ingmar Heytze over hem. De Buddinghprijs kreeg hij voor zijn eerste bundel Vluchtautogedichten. Zijn tweede bundel Dood werk (2015) werd bekroond met de J.C. Bloemprijs 2017. Zijn werk valt onder andere op door de verrassend nieuwe vormen en de overrompelende beelden die erin ontwikkeld worden. Kortom, door de alles veranderende jeugdigheid die het ten toon spreidt:

Nederland, ik schrijf dit niet zomaar,

ik zoek naar je dood en gemeenschap.

Ik zoek naar je waarheid en haat.

Ik schrijf gedichten.

Ik ben in de war.

Ik zoek naar je lichaam.

Ik ben oppervlakkig.

In augustus 2017 verscheen zijn eerste roman, Wormen en engelen, waarin onder meer veel te lezen staat over religie en over Van der Graaffs achtergrond. Hij groeide op op het streng-protestantse Goeree-Overflakkee. In Utrecht studeerde hij religiewetenschap en was hij student-assistent van Johan Goud. Wat in dit boek opvalt, is de in de literaire wereld nieuwe, constructieve omgang met het verschijnsel religie – en met de idealen die daarmee verbonden zijn. Zo leeg als kreten als ‘verbinding’ en ‘solidariteit’ kunnen klinken, zo vol met betekenis laadt Van der Graaff ze, en dat maakt zijn roman tot een fascinerende, dwarse en overtuigende ode aan precies die begrippen, schreef NRC.

Op dinsdagavond 10 oktober, 20-22 uur, gaan we met hem, in het bijzonder naar aanleiding van zijn nieuwe roman, in gesprek. En natuurlijk kan dat boek, gesigneerd door de auteur, worden gekocht.

De opzet van deze avonden is dat er in een ongedwongen sfeer – en onder het genot van een glas – gesproken wordt over actuele kwesties. Na het publieke gesprek met de gast door Johan Goud is er ruim gelegenheid voor vragen en opmerkingen.

 

Agenda