Bezoek aan museum Voorlinden

Bezoek aan museum Voorlinden
Datum 19 januari
Tijd 14:00 uur

Naast de tentoonstelling van de toonaangevende Duitse kunstenaar Anselm Kiefer is er ook de vaste collectie van het museum Voorlinden te zien.

Dankzij zijn eigenzinnige beeldtaal, vol verwijzingen naar geschiedenis, mythologie en literatuur, groeide Anselm Kiefer uit tot een van de grootste kunstenaars van onze tijd. Bij Voorlinden krijgt hij in zijn solotentoonstelling ‘Bilderstreit’ alle ruimte om de breedte van zijn oeuvre en gebruikte technieken te etaleren.

Anselm Kiefer is een onvermoeibare alleseter met oneindig veel interesses. De kunstenaar is altijd op zoek naar nieuwe inzichten en betekenissen. En dat zie je duidelijk terug in zijn gelaagde werk. Daarin verweeft hij Germaanse mythologie, geschiedenis, poëzie, literatuur en filosofie. Hij gebruikt daarbij traditionele en onconventionele materialen, zoals goud, olieverf, stro en lood. Kiefer stelt zijn werken bloot aan de elementen, steekt ze in brand, voegt levensgrote objecten toe of beitelt eerder aangebrachte lagen weg. Zo creëert hij ware symfonieën vol textuur en betekenis, waaraan hij liefst blijft doorwerken. Want een kunstwerk is voor hem eigenlijk nooit klaar.

Anselm Kiefer: ‘Kunst is verlangen. Je komt er nooit bij, maar je blijft aanhouden in de hoop dat het je wel lukt. Wat doet de kunstenaar? Hij legt verbanden. Hij knoopt onzichtbare draden tussen dingen. Hij duikt in de geschiedenis, of het nu de geschiedenis van de mensheid is, de geologische geschiedenis van de aarde of het begin en het einde van de zichtbare kosmos.’

Dit ‘mag’ u niet missen. Vrijdag 19 januari, 14.00 uur verzamelen we in de hal van het museum. U kunt aan de kassa een kaartje kopen of tevoren digitaal. Er is openbaar vervoer vanaf Centraal Station Den Haag, Busplatform, perron Q, EBS bus 43 of bus 44 tot halte Wittenburgerweg, Wassenaar (na het uitstappen een klein stukje terug lopen en dan naar rechts, tot u bij sportvelden komt, daar weer naar rechts en dan ziet u kort daarna het bord ‘Voorlinden’.  De bus vertrekt om 13.12 uur (nr. 44); aankomst museum rond 13.50 uur. Zelf neem ik de bus van 12:58 uur (nr. 43) en drink eerst even koffie in het restaurant. Na afloop kunnen we daar ook nog wat drinken en napraten over de expositie.

Gaat u mee? Graag tot dan!

Agenda