Museumbezoek aan Kunstmuseum

Museumbezoek aan Kunstmuseum
Datum 24 januari
Tijd 11:00 uur

24 januari staat een bezoek aan het Kunstmuseum op de agenda.

Er is in het museum te zien:

  1. Grand Dessert – geschiedenis van het toetje
  2. Dior – a new look
  3. Through the looking glass
  4. herman de vries – summer press
  5. Aline Thomassen – shape of the heart
  6. Mondriaan en De Stijl
  7. Ontdek het moderne

Keus te over:

1 De geschiedenis van het toetje.
Van oer-Hollandse vlaflip tot een koninklijk dessertbuffet. Van baklava tot een Charlotte Russe. Van pudding en ijs tot overheerlijke desserttaarten. Vanaf 23 november 2024 staat in Kunstmuseum Den Haag de geschiedenis én het plezier van het toetje in Europa centraal. Aan de hand van kookboeken, bakvormen, serviezen, schilderijen en nog veel meer duik je als bezoeker in de overheerlijke, zoete wereld van het dessert. Je wordt verrast door een speelse afwisseling van kunsthistorische voorwerpen en creatieve uitingen van hedendaagse makers. Auteur en tvpersoonlijkheid Janny van der Heijden is gastconservator van de tentoonstelling Grand Dessert. Op de site van het museum treft u zeer uitgebreide informatie.

2 Tijdloos, baanbrekend, elegant en invloedrijk: de ontwerpen van Christian Dior (1905 -1957) zijn het allemaal. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog richt hij zijn eigen, al snel wereldberoemde, modehuis op in Parijs en maakt een ongekend snelle opmars in de modewereld. Zijn ‘New Look’ met wijde rokken, verandert de mode en zijn silhouetten worden gedragen van Parijs tot Londen, New York, Tokio en Rio de Janeiro. Hij was een visionair met lef en dat geldt ook voor zijn opvolgers: Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons en Maria Grazia Chiuri. Hun talent en grenzeloze creativiteit hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de unieke geschiedenis van het Huis Dior. “Het gedachtegoed van oprichter/couturier Christian Dior is nog springlevend”, zegt modeconservator Madelief Hohé. “In het Kunstmuseum gaan zijn ontwerpen een dialoog aan met die van Maria Grazia Chiuri, de huidige en eerste vrouwelijke Creative Director van Dior”.

3 In het boek Through the Looking-Glass (Alice in Spiegelland) – een vervolg op het beroemde fantasieverhaal Alice in Wonderland– klimt hoofdpersonage Alice door een spiegel naar een andere wereld. De spiegel is daarmee eveneens een poort die toegang biedt tot een plek waar alles in het teken staat van tegenstellingen.

4 Kunstmuseum Den Haag toont kunstwerken van herman de vries (zonder hoofdletters) gecombineerd met uitgaven uit de eschenau summer press publications: de kunstenaarspublicaties die de vries al vijftig zomers uitgeeft. Deze publicaties zoeken de grenzen op van wat een boek kan zijn. De tentoonstelling komt voort uit een nauwe samenwerking met het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Zij maakten het boek herman de vries – publisher, een overzicht van de hele reeks uitgaven, dat nu ook te koop is! Voor die reeks werkte de vries samen met geestverwanten als James Lee Byars, Marinus Boezem en meer recentelijk Melanie Bonajo. De kunstenaars mogen doen wat ze willen en dat levert verrassende experimenten op, van een rode draad met de precieze lichaamslengte van de kunstenaar tot een eerbetoon aan wolken. Nu te zien in het museum: een greep uit deze publicaties en werken van herman de vries uit de verzameling van Kunstmuseum Den Haag.

Vanwege de bijzondere exposities is het tamelijk druk in het museum. Om gelijk te 10:00 uur voor de deur te staan, lijkt mij een beetje te genereus, maar zullen wij ons dan te 11:00 uur melden? Spreken wij dan af in het restaurant?

Wellicht prettig om te weten of u meegaat. Meldt u zich dan even: j.zwaan25@kpnplanet.nl

Als u een Museumkaart heeft is de toegang gratis. Mocht u die niet hebben, dan is het niet onverstandig om te voren digitaal een ticket te kopen, ter vermijding van een wachtrij.

Jacques Zwaan – Remonstranten naar het museum

Agenda