Bijbelcursus

Bijbelcursus
Datum 17 oktober
Tijd 14:00 uur

Bergrede (najaar 2024)

O.l.v. ds. Reinhold Philipp

De Bergrede is een compositie van de evangelist Mattheüs (hoofdstuk 5 tot en met 7), op basis van de uitspraken van Jezus.
Sommigen zien deze toespraak als een kernachtige samenvatting van Jezus’ verkondiging.

De ‘Bergrede’ is een centrale, zo niet dé centrale tekst in Bijbel en christendom. De soms radicale strekking van de boodschap die de Bergrede uitdraagt, heeft de christelijke kerk(en) en theologie voor grote problemen geplaatst. Uitleg en interpretatie van de drie hoofdstukken uit het evangelie van Mattheüs zijn dan ook steeds gepaard gegaan met misverstanden en compromissen.

De Duitse theoloog Eugen Drewermann zegt dat geen enkele uitspraak van deze rede opgevat dient te worden als een eis, een morele opdracht, een verordening, een nieuwe wet. Jezus beoogt niet een nieuwe wet te geven. Volgens Drewermann moeten Jezus’ woorden therapeutisch opgevat worden en niet wettisch, bevrijdend en niet moraliserend, vernieuwend en niet restauratief.

De Bergrede heeft grote invloed gehad zowel op het christendom als op andere religies, inclusief de Joodse uitleg van de Thora, en op niet-religieuze filosofen.

De Bergrede; Carl Bloch 1877

Agenda