Wintercursus (3)

Wintercursus (3)
Datum 29 januari 2019
Tijd 15:30 uur

Don Quichot, Samuel Pickwick en Prins Mysjkin

Over de relatie tussen goedheid en Dwaasheid 

door Foeke Knoppers

Aan het eind van het jaar 1867 begint Dostojevski aan zijn roman De idioot. In deze roman wil hij in de persoon van Prins Mysjkin ‘een in alle opzichten goed en zuiver mens’ portretteren. Het zou een literaire verbeelding van Christus moeten worden, ‘neergedaald in het Rusland van 1867’ zoals Arthur Langeveld, die het werk in het Nederlands vertaalde, in zijn nawoord schrijft. In een brief van oktober 1867 schrijft Dostojevski dat hij Cervantes’ Don Quichot (eerste deel: 1605, tweede deel: 1615) en Charles Dickens’ Samuel Pickwick, de hoofdpersoon van The Pickwick Papers (1836) als eerdere pogingen in de christelijke literatuur ziet, van wat hem met het schrijven van De idioot voor ogen staatEn zij zijn erin geslaagd, schrijft hij, ‘uitslui-tend en alleen’ omdat hun in ‘alle opzichten goede en zuivere’ helden tegelijkertijd belachelijk waren.

Met deze vaststelling legt Dostojevski een relatie tussen goedheid en dwaasheid die kenmerkend zou zijn voor een literaire traditie waarin hij met De idioot meent te staan. Die relatie zou volgens sommigen zelfs fundamenteel zijn voor het christendom waarin het de dwazen om Christus wil (I Kor. 4: 10) zijn die het goede doen.

Een cursus dus over drie dwazen, over hun geestelijke vaders, de interpretaties die hun helden ten deel vielen én over die fascinerende relatie tussen goedheid en dwaasheid.

  

 

De ouderen onder ons kennen ds Foeke Knoppers nog goed. In onze Haagse gemeente was hij predikant van 1987-1996.
Daarvoor stond hij in Alkmaar en Hoorn en na Den Haag achtereenvolgens in Apeldoorn en Deventer.
Zijn laatste gemeente was Naarden-Bussum.
Daarnaast diende hij de remonstranten nog vele jaren als lid van de CoZa, Curator van het Seminarium en als secundus in de landelijke Raad van Kerken.

Dinsdagen, 15.30-17.30 uur

Deelname voor leden en vrienden vrijwillige bijdrage,
voor overige belangstellenden € 5, – / keer

NB: I.v.m. toesturen van de syllabi is opgave vóór 10 januari gewenst. Dit kan via een intekenlijst in de hal van de kerk of via het bureau van de kerk:
tel: 070 3250779, of email: remondenhaag@hetnet.nl

Bij voldoende belangstelling zal deze cursus ook ’s avonds worden gegeven.

 

Agenda