muziekcursus o.l.v. Hans Jacobi

muziekcursus o.l.v. Hans Jacobi
Datum 21 april 2018
Tijd 10:30 - 12:30 uur

Tijd en eindtijd in de muziek

Muziek speelt zich af in de tijd. Ze weerspiegelt niet zozeer de kloktijd, maar eerder de motorische bewegingen van het lichaam en de emotionele bewegingen van het gemoed. In een vacuüm kunnen we niets horen. Het geluid heeft de lucht nodig om zich te kunnen voortplanten. De danser heeft de zwaartekracht van de aarde nodig om zich te kunnen bewegen. Vandaar dat er in de hemel geen muziek kan klinken, of het zou al de muziek van de aanschouwing moeten zijn. De tijd zal niet meer zijn, aldus sommige oudere Bijbelvertalingen van de Openbaring van Johannes.

Aardse componisten kunnen van deze tijd en gewichtloosheid alleen maar dromen.

Over deze dromen gaat het, over de vogels van Messiaen, de highlands van Bob Dylan, de temporele stromen en tegenstromen bij Sweelinck.

Zesde bijeenkomst: Olivier Messiaen Quatuor pour la fin du temps

Messiaen componeerde zijn Quatuor als krijgsgevangene in een kamp in Silezië. In de winter van 1941 voerde hij het voor het eerst uit voor een publiek van enkele honderden krijgsgevangenen en Duitse gevangenbewaarders. Vogels bevrijden zich hier jubelend boven de afgrond van de tijd.

Hans Jacobi studeerde orgel en kerkmuziek aan het conservatorium. Zijn docenten waren o.a. Jan Jongepier en Bert Matter. Hij studeerde tevens muziekwetenschap in Utrecht. Sinds 1994 is hij organist van de Remonstrantse Gemeente in Den Haag.

 

Deelname voor remonstranten is gratis, voor derden € 5, – per keer.

 

Agenda