Mijn kijk op God met Marianne van Praag

Mijn kijk op God met Marianne van Praag
Datum 5 april 2016
Tijd 20:00 uur
Entree
€ 5.00

Mijn kijk op God met rabba Marianne van Praag

Marianne van Praag is sinds 2012 rabbijn van de liberaal-joodse gemeente Beth Jehoeda in Den Haag. Van Praag (1956) was een van de eerste vrouwelijke liberaal joodse rabbijnen in Nederland met een rabbinale bevoegdheid.
Over haar werk zegt ze: ‘Ik doe in principe hetzelfde als een predikant of pastoor. Ik ga voor in diensten, ik ben er bij hoogtijdagen en laagtijdagen, bij overlijden, ik geef les, bezoek zieken, begeleid het moment waarop een meisje bat mitswa of een jongen bar mitswa wordt, als ze 12 of 13 worden. Ik geef spirituele leiding. Noem het een soort lijm, om alles aan elkaar te plakken. Ik ben vooral mens voor de mensen, een luisterend oor’ (Kerk in Den Haag 30 januari 2013).

En op de vraag ‘wat wilt u graag overdragen?’ antwoordde ze in hetzelfde interview: ‘Het belang van respect en empathie. De joodse mystiek helpt daarbij. Joodse mystiek is een manier om de Tora en de wereld te begrijpen. De kern van het leven, alle levensvragen, worden beantwoord in de Tora. Je moet die verhalen leren lezen; de Bijbel is geen geschiedenisboek, maar een blauwdruk van het leven. Wat wordt er bedoeld? Daar gaat het om in de joodse mystiek.

Mensen zeggen vaak: de Bijbel, het Heilige Boek, staat vol oorlog, doodslag en verkrachting. Is dat dan heilig? Nee, de mens is goed en slecht, zo is hij geschapen. Hij heeft zelf de keuze hoe hij handelt. Verkeerd kiezen geeft niet, als je er maar van leert en het de volgende keer niet nog eens doet.

Ik vind het belangrijk om jezelf en anderen te zien zoals je bent en zoals hij of zij is. Accepteer dat, en wees er voor de ander. Wees mens met andere mensen’ (Kerk in Den Haag 30 januari 2013).

Agenda